Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Доц. Илко Бакърджиев: Лекари, специализанти, медицински козметици и студенти от цялата страна взеха участие в Пролетните варненски дерматологични дни

XIIΙ-та Национална научно-практическа конференция „Пролетни Варненски Дерматологични дни” се проведе от 18 до 21 април край Варна. Събитието се организира от Национално дерматологично дружество.

През тази година във форума се включиха около 200 участници. В рамките на няколко дни те коментира теми като: Уртикарията – позната и непозната; Маските на себорейния дерматит; Съотношение неутрофили/лимфоцити при пациенти със себореен дерматит – сравнение с други дерматози; Дерматоскопия при нодуларен базоцелуларен карцином; Диференциална диагноза на еризипел; Микробиом, имунитет и детска кожа; Фотопротекция и фотоагресия; Съчетание на булозен пемфигоид и витилиго и др.

Повече по темата – пред нас разказаха доц. Георги Пехливанов, председател на Организационния комитет, председател на Национално дерматологично дружество и доц. Илко Бакърджиев, преподавател по дерматология и венерология към Медицински колеж, МУ-Варна и част от организаторите на събитието.

Ще споделите ли за нашите читатели как протекоха Пролетните Варненски Дерматологични дни?

Конференцията е първата по рода си за годината и се стреми да очертае тенденциите в развитието на дерматологията и естетичната медицина. Конгресът предоставя благоприятна среда за съвместна работа и обменяне на ценен опит между модератори, професори, лекари, специализанти и студенти.

Всички те имаха възможността да участват активно, представяйки лекции, презентации, клинични случаи, симпозиуми. В събитието традиционно присъстват медицински козметици от Медицински колеж, МУ-Варна, имащи интерес към новостите в дерматологията и естетичната медицина.

Кои бяха новостите от тазгодишната конференция?

Пролетните Варненски Дерматологични дни се организират за 13-та поредна година като за първа година в тях имаха възможност да се включат студенти по медицина, които проявиха огромен интерес към събитието.

Програмата бе разделена на научна и естетична част, проведена в два различни дни. Акцентът тази година бе поставен върху естетичната медицина, която вълнува все повече от нашите пациенти.

Научната програма бе внимателно отбрана, неин обект бяха иновативното лечение на различни видове дерматити, инфекциозни дерматози и пигментози. По време на конференцията заслужено внимание получиха хирургичната и лазерната терапия.

Кое представлява най-голям интерес за Вас от научната програма на научно-практическата конференция?

Революцията, която е постигната в съвременната дерматология при провеждане на лечение с конопено масло. Става въпрос за продукт, създаващ се на база синергична комбинация на биоактивно конопено масло и екстракт от сибирска ела, защитен с патент.

Серумът е с антимикробен, антивирусен и антимикотичен ефект. Впечатляващо е как подпомага бързото регенериране на тъканите, намаляване на температурата, сърбежа, чувството за стегнатост и опънатост.

Наблюдава се голям интерес от страна на младите специалисти към Вашата специалност, на какво се дължи това?

От години има нестихващ интерес към дерматологията. Това е една хубава специалност и студентите го осъзнават. Привлекателна е широката гама от заболявания, обхващащи цялото тяло, които се третират от лекарите дерматолози.

Друго предимство на дерматологията е бързият ефект от проведеното ефективно лечение и чувството на удовлетвореност след това от страна, както на пациента, така и на специалиста.

Десислава Накова, Medical News

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email