Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Проф. Ваня Недкова: Възможностите за специализация в България, са много по-добри, отколкото в другите страни

В рамките на проведената Втора педиатрична оториноларингологична конференция в гр. Правец, проф. д-р Ваня Недкова се съгласи да даде специално интервю за читателите на Medical News. Тя е началник клиника по детски болести в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен и има придобити специалности “Детски болести”, “Медицинска генетика” и “Детска гастроентерология”.

Вижте какво сподели тя пред нашия микрофон:

Бихте ли очертали по-интересните акценти от форума?

Аз участвах за втори път, бях и на първата педиатрична конференция, и съм впечатлена от мащабността на разглежданите проблеми, участието на чуждестранни лекари, които споделят своя опит посредством видеофилми.

По този начин те обогатяват нашите знания и променят понякога нашето отношение към поведението, защото все пак УНГ специалността понякога изисква сериозно обсъждане за методите на лечение – консервативно или оперативно.

Лично аз, като педиатър, съм особено доволна от тази конференция на Алпен Фарма, в която бяха представени начините на лечение на острия и хроничния синузит, хомеопатията. Мога да обобщя, че всички лекции бяха интересни за мен и ме обогатиха.

Какво мислите за развитието на специалността в България?

Аз мисля, че има нужда от развитие, защото децата не са умален възрастен – те си имат своята специфика както по отношение на организма, така и при протичането на болестите. Ние в Плевен работим с няколко УНГ специалисти, които имат познания и поведение при лечението на децата.

Един от най-големите проблеми на нашето здравеопазване, е бягството на младите лекари извън страната. Какво е Вашето мнение по този въпрос?

Моят син също отиде да работи в Англия, но донякъде младите имат право предвид лошото заплащане. Въпреки това, считам че възможностите за специализация в България, са много по-добри, отколкото в другите страни, и крайно време е вече всички, които се занимават с обучение, с медицина, да намерят средства да стимулират лекарите да останат в България, защото лекарската професия изисква непрекъснато обновяване на знанията, непрекъснато повишаване на квалификацията, а за това не е достатъчен само Интернет – нужни са конференции, конгреси, различни курсове на обучение.

Това важи и в случая за УНГ специалистите и техните оперативни техники – те не могат да се разкажат – трябва да се пипнат и видят. Надявам се, че бъдещите лекари ще се завърнат в страната и ще работят за българското здравеопазване, защото всички българи в чужбина казват, че нашите лекари с много по-малко средства, умеят много повече неща – и асоциативната мисъл, и наблюдателността – всичко това е много добре развито сред младите. Да се надяваме, че финансов стимул ще ги мотивира да се върнат в България.

Какво бихте посъветвали младите лекари, които присъстват днес на конференцията?

Бих ги посъветвала да не загубват интереса си към новостите – това за мен е най-важното. Всеки, който се интересува и самообучава, който си повишава квалификацията, той ще бъде на ниво и ще бъде търсен. Другото е да обичат работата си и да обичат хората – без това не може.

Петя Петрова, Medical News

Снимка: Здравен навигатор

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email