Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Проф. Йохан Уиндфур: Посланието ми към българските колеги е да използват хирургичните инструменти с голямо внимание

Част от специалните гости по време на Втората педиатрична оториноларингологична конференция (15-16 февруари) в гр. Правец, бяха проф. д-р Джон Ръсел и проф. д-р Йохан Уиндфур. Той изнесе две ключови презентации по време на конференцията „Среден отит в детската възраст – насоки“ и  „Ларингомалация – актуализация“. Проф. Уиндфур, УНГ специалист в Мьонхенгладбах, Германия, засегна темата „Идеи за избягване на опустошителни резултати след операция на тонзилите“.

Кои бяха основните акценти във вашите презентации?

Най-важното е правилният избор на метод за операция – трябва да изберете типа операция – тонзилотомия, тонзилектомия.

По време на лекцията, представих група от случаи на пациенти със животозастрашаващо кървене в постоперативния период. Някои от тях оцеляват, други – не. Това са опустошителни резултати не само за пациентите, но и за екипа лекари, изпълнили операцията.

Какво е вашето послание към българските ви колеги?

Посланието ми към българските колеги е да използват хирургичните инструменти с голямо внимание, тъй като не самият инструмент може да навреди, а неговата употреба. Именно затова не можем да обвиняваме опредени типове оперативни методи.

Съветвам да се използва микроскоп, за да се увеличи възможността за хирургично наблюдение. Ако диагностицирате тонзилотомия вместо тонзилектомия, това далеч не означава, че сте извън зоната на риска. Бъдете винаги внимателни, усъвършенствайте знанията, възможностите и уменията си и подхождайте индивидуално към пациентите.

Петър Колчев, „Здравен навигатор“

Снимка: „Здравен навигатор“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email