Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Проф. Джон Ръсел: Консултирайте се с колеги-специалисти при лечение на тежка форма на ларингомалация

Част от специалните гости по време на Втората педиатрична оториноларингологична конференция (15-16 февруари) в гр. Правец, бяха проф. д-р Джон Ръсел и проф. д-р Йохан Уиндфур. Проф. Ръсел е член на Управителния съвет на Европейското сдружение по детска оториноларингология, новатор и виден УНГ лекар от Ирландия.

Той изнесе две ключови презентации по време на конференцията „Среден отит в детската възраст – насоки“ и  „Ларингомалация – актуализация“. Проф. Уиндфур, УНГ специалист в Мьонхенгладбах, Германия, засегна темата „Идеи за избягване на опустошителни резултати след операция на тонзилите“.

Кои бяха основните акценти във вашите презентации?

Най-важното в първата лекция бе свързано с ограниченото медицинско действие на антибиотиците, стероидите и антихистамините върху състоянието на пациентите. Освен това, при деца под 4-годишна възраст е доказано, че аденоидектомията не е ефикасна, докато над тази възраст, тя вече има ефект.

Във връзка с втората лекция, свързана с ларингомалацията, основното послание е, че ларингомалация е основно заболяване при бебетата, но 90% от страдащите след втората си година успяват да се преборят с болестта без лечение, операция или каквато и да е медицинска терапия.

Какво е вашето послание към българските ви колеги?

То е свързано с 10% от децата, които страдат от тежка форма на ларингомалация. Бих ги посъветвал да се консултират със специалисти педиатри, кардиолози и невролози.

Петър Колчев, „Здравен навигатор“

Снимка: „Здравен навигатор“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email