Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Проф.Трилия: Пожелавам на колегите в България да имат възможност да пътуват и черпят от чуждия опит

Френският специалист бе гост на Втората педиатрична оториноларингологична конференция.

Събитието, което се проведе на 15 и 16 февруари в гр. Правец, събра на едно място водещи български и чуждестранни оториноларинголози, работещи с деца; педиатри и общопрактикуващи лекари от цяла България. Всички те споделиха своя клиничен опит, както и новостите в диагностиката и лечението на УНГ заболяванията в детска възраст.

Медийни партньори на конференцията бяха Медикъл Нюз и Здравен навигатор. Един от чуждестранните гост-специалисти бе доайенът на детската оториноларингология в Европа – проф. д-р Жан Мишел Трилия – началник на Детската УНГ клиника в Болница „Ла Тимон“ в Марсилия, Франция.

Проф. Трилия, фокусът на първата Ви лекция върху вродените ушни малформации. Какви са те и какви са решенията при такива проблеми?

Лекцията ми през първия ден бе на тема: „Слухова рехабилитация при вродени ушни малформации: Кога се поставят имплантируемите устройства?“ Ушни малформации е възможно да се получат при нарушения в ембрионалното развитие, генетични, и хромозомни аномалии, тежки инфекции, запушване на ушния канал, травма, тежки изгаряния и измръзвания, натрупване на ушна кал, употреба на алкохол, цигари, никотин през бременността, радиация, синдром на Фрейзър, синдром на Даун, и други.

Когато имате дете-пациент с малформация на средното ухо, е възможно да използвате конвенционално имплантируемо устройство.

„Хоанална атрезия: Как я правя?“ бе насочеността на втората лекция, която презентирах. Хоаналната атрезия представлява вродена малформация на носните проходи, изразяваща се в анормално развитие на изграждащите ги костни структури или меки тъкани. Тя може да бъде едностранна или двустранна.

Хоаналната атрезия не е честа малформация, но имаме редица хирургични дейности, които можем да извършим, а преди хирургичната намеса трябва внимателно да се определи точното място на малформацията, като за тази цел използваме CT scan.

Какво мислите за развитието на оториноларингологичната специалност?

Тя е много интересна специалност, защото има тясна връзка с неврохирургията, както и със сърдечносъдовата хирургия. Специалността е обект на медико-хирургичен интерес. Оториноларингологията е свързана и с алергология, антибиотична резистентност, рефлукс, тумори. Това я прави изключително широкообхватна и интересна.

Бихте ли пожелали нещо на младите лекари, които присъстват на конференцията?

Едно от най-важните неща за мен, е да станеш добър хирург. За тази цел трябва да имаш възможността да излезеш извън страна си, за да се докоснеш до други специалисти, начините на обучение и да генерираш нови знания. Аз, примерно, успях да посетя Великобритания, Канада и САЩ, и осъзнавам, че успях да науча много и да развия уменията си. Пожелавам го и на младите лекари в България!

Петя Петрова, Медикъл Нюз, снимки: Здравен навигатор

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email