Д-р Едуард Рослер: Изследвания при деца с аутизъм показват промени в серотониновата активност

На 11.01.2019 г. в Аулата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ се проведе дискусионна среща на тема „ Автоимунитет и хранителен интолеранс “.

Организатори на събитието бяха Лаборатория по клинична имунология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ (ЛКИ). Участие в дискусията взеха изявени български имунолози, гастроентеролози, ревматолози, представители на пациентски организации и журналисти.

Специален гост на нея беше д-р Едуард Рослер. Той  изнесе лекция на тема „Автоимунитет и пропускливи черва. Синдром на раздразненото черво – наистина ли съществува?”.  Д-р Рослер е собственик на една от големите лаборатории в Германия и Европа, специализирана в изследване на микробиом, патогенна чревна флора, хистамин, серотонин, допамин, зонулин и ДАО, както и много други показатели свързани с възпаление в червата.

 Д-р Едуард Рослер даде специално интервю за читателите на  Medical News.

Бихте ли повторили за нашите читатели  основните акценти от лекцията Ви на тема „Автоимунитет и пропускливи черва. Синдром на раздразненото черво – наистина ли съществува?”?

Това, което лично мен много ме радва е засиленият интерес от страна на българските лекари специалисти към тази силно дискутирана тема. Тревожно е,  че лекарите често отричат съществуването на синдрома на пропускливите черва, просто защото не може да се установи с колоноскопия. Те също подценяват и  значението на ИгГ-свързаните хранителни алергии. Моята цел, както и на другите презентатори от дискусионния форум бе да покажем ясната корелация на възпалията в микробиома, хранителните алергии / непоносимости и пропускливи черва при различни автоимунни заболявания.

Как влияе произведеният в червата серотонин върху мозъчното развитие?

Цели 97% от серотонинът се произвежда в нашите черва. Серотонинът е изключително важен за развитието и нормалното функциониране на мозъка. Проведохме наблюдения на над 400 деца на възраст 6-месеца с аутизъм като тестовете на много от тях показват понижени нива на серотонин. Ниските нива на серотонин много често са комбинирани с високи нива на хистамин, което има последица хранителни алергии или непоносимост. Все още не знаем дали хистаминът сам по себе си  е причината за тях,или само серотонин-дефицитът  който може да доведе до забавено развитие. Бъдещ фокус за нас ще представлява  наблюдение на  развитието при повишаване на серотонин-дефицита при децата.

До какви заболявания могат да доведат повишените и понижените нива на серотонин?

Преди да започнем да разбираме важността на серотона за нормалното развитие фокус на нашите изследвания бяха разстройствата на съня и депресията при възрастни, които могат да се причинят от ниски нива серотонин. От друга страна, установихме  повишен серотонин при някои случаи на хранителна непоносимост, но корелацията е несигурна. Въпреки това знаем как високите нива на серотонин могат да индуцират активността на червото и да причинят абдоминална болка и диария.

В последната година установихме как продукцията на серотонин в червата може да бъде повлияна и понижена от всякакъв тип чревни възпаления. Като най-чести причини за възпаления са дисбиоза хранителна непоносимост и алергии, както и всякакви типове глутенова чувствителност. Много силно въздействие има синдрома на пропускливите черва върху продукцията на серотонин.

Кога и как могат да се открият хранителни алергии или интолеранс при кърмачета?

Хранителният интолеранс се дължи на невъзможност да се метаболизират определени вещества поради слаба ензимна активност или липса на такава. Затова генетичният интолерантност може да се установи още от първия ден. При алергиите е по-сложно, тъй като те са придобити. Изследванията ни показват, че антителата които могат да се открият в тази възраст са майчини. Също и при тестове с деца на 1-година откриваме алергии към храни, които дори не са опитвали. Затова има възможност определени алергии да бъдат пренесени с майчиното мляко, но засега това е само догадка.

Тъй като повечето хранителни алергии и непоносимости са хистамин-свързани може да се тестват с проста фекална проба. Ако тестът е положителен може да се наложи по—нататъшно кръвно изследване.

Каква терапия препоръчвате на деца с аутизъм?

Индивидуализираната медицина е ключът към справянето с такива заболявания. В зависимост от клиничните показатели и изследвания се назначава съответното лечение. Производството на серотонин в червата е безспорно важен фактор, но не не единственият, тъй като забавеното развитие е  мултифакторно заболяване. Ако причината за понижения серотонин е възпаление или синдром на пропускливите черва, причинено от хранителна алергия терапията е различна от тази при възпаление, заради дисбиоза, гъбична инфекция или глутенова непоносимост. Специфичните диети са често препоръчителни, но са безсмислени, ако не са взети под внимание  всички други фактори.

За успешната персонална терапия е необходима интердисциплинарна съвместна работа на диагностик и терапевт.

Много български деца се изследват при Вас, наблюдавате ли някакъв модел на повтаряемост на заболяванията, от които страдат?

Да, наблюдава се такъв. Ние имаме най-голям опит с български деца с разстройства от аутистичния спектър. Най-често резултатите им показват понижени нива на серотонин и повишени на хистамин. Причинита за увеличения хистамин са хистаминова непоносимост, хранителни непоносимости и хранителни алергии.

Десислава Накова, Medical News

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email