435 млади лекари завършиха МУ-София (ВИДЕО)

Младите лекари от Випуск 2018 на Медицинския факултет към Медицински университет – София получиха дипломите си и положиха Хипократова клетва. Дипломираха се 435 медици, от които 193 са чужденци. Отличниците са 55, като четирима са пълните отличници, които бяха наградени с приза “Златен Хипократ”.

За първи път МУ-София има чуждестранен студент, който е положил всичките си изпити с отлична оценка – д-р Еман Айман Аниес от Египет.

Проф. Иван Митов, декан на Медицинския факултет поздрави абсолвентите и каза, че са изминали 6 години на упорит труд и лишения, но и на незабравими приятелства и изживявания от студентския живот, следвайки мечтата си да станат добри лекари.

“Истинските изпитания тепърва предстоят – от утре ще трябва да се доказвате ежедневно, да взимате решения за здравето на пациентите и да проявявате съчувствие към хората“, допълни той. Проф. Митов благодари на преподавателите от МУ, както и на родителите за подкрепата в професионалното израстване на младите лекари.

В поздравлението ректорът на МУ-София проф. Виктор Златков също напомни да не се забравят усилията на близките, жертвали време и средства, за да подкрепят студентите. “Сигурен съм, че нашият университет и в бъдеще ще ви осигурява академична и професионална опора”, допълни още той и подчерта, че МУ-София е на второ място от всички висши училища в България и на първо място по обучението по медицина.

“Знанията не лекуват сами, трябва и щипка човещина”, каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров и ги призова да си помагат и да уважават труда на колегите си. По думите му намалява броят на сертификатите, издадени от БЛС за работа в чужбина. БЛС награди с почетна грамота и плакет отличниците от випуска.

Ректорът на СУ “Св.Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков поздрави абсолвентите и изрази благодарността си за сътрудничеството между двете висши училища, както и от високото им ниво на преподаване. Пожела на медиците да изберат онова място за работа, което ще ги направи най-щастливи.

Лекарите бяха поздравени и от името на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, от името на други ректори и декани, както и директори на болници.

От името на завършващите лекари първокурсниците получиха Факелът на човечността.

Реч от името на Випуск 2018 изнесе д-р Анелия Кузева

“Годините в университета са ни научили на търпение, упоритост, критично мислене, надежда, целенасоченост, отговорност и не на последно място…  на черен хумор”, сподели тя.

Поздрав към абсолвентите изнесе и председателя на Асоциацията на студентите по медицина – Никола Дончев.

“Обещайте ми, че когато излезете от тази зала с диплома в ръка, ще благодарите и ще прегърнете много силно близките си хора. Това наистина е техен празник – имат доктор в семейството!”.

Д-р Ана-Мария Младенова, Medical News