Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Доц. Пламен Попиванов: За справяне с остеопорозата е необходимо е постоянно лечение в продължение на няколко години

 

Здравейте, доц. Попиванов. Можете ли да ни се представите с няколко изречения?

С удоволствие. Здравейте на Вас и Вашите читатели. Аз съм Пламен Попиванов, началник на Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания на Александровска болница.

Това е единственото високоспециализирано подобно отделение в България. Ние лекуваме най-различни заболявания на костите, които са свързани с промяна в метаболизма, например остеопороза, например рахит при възрастни, който се казва остеомалация и други подобни.

Може ли да ни разкажете малко повече за заболяването остеопороза?

Остеопорозата обхваща една голяма група заболявания. Тя се среща при над една трета от жените над 50-годишна възраст като те често получават счупвания, които са в резултат на крехки кости.

Определението на остеопороза – това е заболяване, при което, поради намаляване количеството на костта или влошаване качеството на костта, имаме развитие на фрактури при минимална травма.

Кое е важно за това? Тези фрактури се развиват при възрастни хора. Тези фрактури са еквивалент на инфаркт и инсулт при също възрастните хора. Например, след инфаркт или инсулт рискът от смърт в следващата година за този, който ги е преживял, е 6-7 пъти по-голям.

Също такъв е рискът от смъртност след примерно счупване на бедрената шийка или смачкване на някой прешлен при също възрастните хора. Но за лечение на сърдечно-съдовите заболявания се дават едни, за България, достатъчни пари, докато за лечение на костите на хората, от което се умира еквивалентно, средствата са доста по-малко.

Бихте ли ни казали в какво се изразява лечението на заболяването?

Лечението на заболяването включва 4 незаменими компонента. Първият е: пациентът трябва да се храни нормално, но физиологично, с белтък (40% от костите са белтък), с млечни продукти, които съдържат калций, или да пие калциеви таблетки, и да приема витамин D или по-дълго да се пече на слънце.

Това е абсолютно незаменимо. Другото, което е незаменимо, това е движението. Без движение костите омекват и стават много по-тънки и по-лесно чупливи. Следващото е – и най-нежната ваза, ако не падне, няма да се счупи.

Необходимо е да се избягват паданията, защото възрастните хора са склонни към тях, и да се специално обучава пациентът да не пада. Последното, което е, трябва да се избягват вредностите. Тях вече всички ги знаят – кафе, алкохол, цигари в, разбира се, по-големи количества.

Какви съвети можете да дадете за профилактика на заболяването и за начина на живот на пациенти с остеопороза?

Сега, това, което току-що казах, важи за профилактика. Всички трябва да живеем физиологично, всички трябва да се храним с белтък, калций, витамин D правилно, трябва да избягваме вредностите, да се движим повече и да внимаваме да не падаме.

Но наред с това проблемът е, че при някои пациенти се налага лечение. Лечението ние можем да го проведем с лекарства. В България за щастие има всички лекарства, които има по света. Обаче пациентите обикновено се лекуват месец-два и се отказват. Необходимо е постоянно лечение в продължение на няколко години. Защо?

Целта е да излекуваме болните кости и фактически да подмладим костите на пациента с десетина години, което ние можем, имаме лекарства и ефективно правим. Необходими са контролни прегледи, проверки на костната плътност, на състоянието на пациента и така примерно от порядъка на поне 5 години.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email