Д-р Сребрина Сидова: Необходимо е да има повече клиники по хранене и диететика у нас

В периода 31 май – 03 юни 2018  в кк “Св.Св.Константин и Елена” се проведе IX-та Национална конференция по хранене. За основните акценти от събитието, значението на диететиката в съвременната медицина, диетата при синдром на раздразненото черво и ролята на пробиотиците при пациенти с метаболите синдром разговаряме с д-р Сребрина Сидова – лекар – специализант по ендокринология и болести на обмяната в КЕБОЛМН, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Кои бяха основните акценти и актуалните теми на IX-та Национална конференция по хранене?

Основните акценти на IX-та Национална конференция по хранене бяха свързани с най-актуалната тема в областта на диететиката в момента, а именно – модерният подход в лечението на затлъстяването, метаболитния синдром и дислипидемиите.

Представени бяха и модификации в класически диетични режими, обърна се и подобаващо внимание на значенето на здравословното хранене в превенцията на сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Актуална тема, която се засегна на конференцията, беше диетологичния подход при бариатричната хирургия, като бяха представени реални случаи от практиката.

Според вас нужно ли е във всяка една университетска болница да има клиника или звено по хранене и диететика?

Да, необходимо е да има повече клиники по хранене и диететика у нас, което е във връзка с мултидисциплинарния характер на храненето като специалност. Дисбалансираното хранене, свръхприемът  на високоенергийни храни и обездвижването на съвременния човек създават условия за увеличаване на затлъстяването, захарния диабет, сърдечно-съдовите заболявания, остеопорозата, някои видове рак.

От друга страна, неадекватният хранителен прием и недоимъчното хранене нарушават имунитета и увеличават риска от инфекциозни заболявания. Безконтролното прилагане на алтернативни методи за редукция на телесното тегло води до различни прояви на недохранване и хранителни разстройства, които много често остават неразпознати и нелекувани.

Всичко това се случва поради липсата на достатъчно клинични звена, в които да се провежда адекватното лечение на всички тези социално-значими болести.

Бихте ли споделили каква е ролята на храненето при синдрома на раздразненото черво?

Ролята на храненето при синдрома на раздразненото черво е голяма. За развитието му допринасят прекомерната консумация на рафинирани захари, преработени храни, голямото количество мазнини, които затрудняват храносмилането.

Дефицитът на необходими витамини и минерали, както и недостатъчният прием на храни, богати на фибри, допринасят за клиничната изява на заболяването. Ето защо, от съществено значение е дългосрочната промяна в хранителното поведение, което заедно с приема на пробиотици  е първият и най-естествен начин за борба с оплакванията на раздразненото дебело черво. Правилната диета е важно условие за подобряване и предотвратяване развитието на заболяването.

Имат ли пробиотиците роля в лечението на метаболитния синдром?

Известна е ролята на микрофлората в поддържане здравето на човека. Дисбалансът й води до съществено повишаване на телесното тегло, което е и в основата на метаболитния синдром.

Освен висцералното затлъстяване в метаболитния синдром се включват още инсулиновата резистентност, нарушенията в липидната обмяна, стеатозната болест на черния дроб, хиперурикемията – фактори, които проявяват тенденция да се влошават с времето.

Редица клинични проучвания доказват ролята на пробиотиците за намаляване на инсулиновата резистентност и подобряване липидния профил на пациентите. Доказано е и намаленото отлагане на висцерална и чернодробна мастна тъкан при прием на пробитици, което ги прави чудесно допълнение към класическите диетични подходи.

Д-р Радислав Наков, Medical News

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email