Синдромът на раздразненото черво (IBS) водеща тема на MedicalNews през май

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Подновяваме темата IBS на MedicalNews, посветена на най-честото функционално гастроентерологично заболяване  – синдром на раздразненото черво (СРЧ, irritable bowel syndrome – IBS). В ще се публикуват редица статии за съвременната диагностика, проследяване и лечение на пациентите със СРЧ.

Темата IBS беше активна на сайта от края на януари до края на март и беше посетена от почти 18 000 отделни души, което за пореден път показава огромният интерес на българските медици и техните пациенти към синдрома на раздразненото черво.

Всички материали в рубриката IBS са написани и/или редактирани от лекари с опит в областта, като част от статиите са предназначени основно за общата публика, а други – за медицински специалисти. Целта на темата е да се обърне по-голямо внимание на точната диагностика и лечение на IBS от страна на общопрактикуващите лекари и гастроентеролозите в страната, както и да се подобри комуникацията между медиците и пациентите с това заболяване.

Темата ще бъде активна до средата на месец юни 2018 г., като проектът се осъществява с любезната подкрепа на Валмарк България и продуктовата серия пробиотици Biopron.

За синдрома на раздразненото черво

IBS е често срещащо се нарушение в общата популация с голямо медицинско и социо-икономическо значение, свързано със значителна нетрудоспособност и разходи за лечение. Той е най-често диагностицираното гастроинтестинално нарушение и едно от най-честите функционални нарушения на гастроинтестиналния тракт (ГИТ) в клиничната практика (41% от всички функционални ГИ нарушения).

Честотата на СРЧ в развитите страни в общата популация е между 5 и 20%.  СРЧ е причина за оплакванията на 12% от пациентите при общопрактикуващите лекари и на 28% от пациентите в гастроентерологичната практика. Често симптомите започват в по-млада възраст, като жените боледуват около 2 пъти по-често от мъжете.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email