Проф. Диана Попова: Лечението на вирусните инфекции в никакъв случай не трябва да започва с антибиотици

От септември на българския пазар влиза бранд №1 в света при простуда и грип ВИКС с трите си най-популярни продукта – Викс Антигрип Комплекс, Викс Антигрип Макс и Викс Синекс алое и евкалипт. Те бяха представени на специална пресконференция в Кепитал Форт през миналата седмица.

По време на събитието проф. Диана Попова, ръководител на Катедра по УНГ болести към МУ-София и председател на Асоциацията на лекарите по оториноларингология в София, разясни термина „простуда” като състояние, зад което се крият реално вирусните заболявания, защото хората непрекъснато се срещат с над 200 типа вируси.

Проф. Попова даде специално интервю за Medical News по темата.

Проф. Попова, непрекъснато се цитира, че простудата и грипа са едни от най-разпространените заболявания в света. Какво точно представлява терминът „простуда”, който използваме особено често през зимните месеци?

Този термин съответства на „common cold” в англоезичната литература, което означава едно леко възпаление на горните дихателни пътища, включващо възпаление на носа, назофарингса и гърлото. Обикновено всяко възпаление започва с една вирусна етиология, която продължава до 4-5 дни и ако не се преодолее вирусната, започва и бактериалната инфекция.

Каква трябва да е терапевтичната стратегия  срещу простудните заболявания?

Подчеравам, че когато говорим за вирусна инфекция, лечението в никакъв случай не започва с антибиотична терапия. То трябва да бъде насочено към определените симптоми, т.е. в зависимост дали вирусът атакува повече носа или гърлото, съответно да се прилагат назални деконгестанти или локални препарати, които ще облекчат болката. При наличие на много висока температура, над 38,5˚С, е редно да се приемат антипиретици, но при субфебрилитет те не са необходими.

Много често се изписват антибиотици при начални симптоми на простуда. В крайна сметка кога трябва да се прибегне към антибиотично лечение?

Антибиотичната терапия е нещо, с което трябва много да се внимава, тъй като от една страна имаме проява на резистентност към антибиотиците, а от друга страна нямаме много нови молекули на пазара, с които да преборим бактериалната инфекция.

Антибиотиците не са средство против вирусни заболявания, те са само при бактериални инфекции. Когато имаме бактериална инфекция, най-добре е да се вземе секрет за изследване и верификация на типа бактерия и спрямо нейната чувствителност да се потбере правилния антибиотик. Ако инфекцията се развие прекалено бързо, тогава се започва лечение с широкоспектърен антибиотик, който определено трябва да бъде предписан от лекар.

Какво бихте препоръчала като профилактика срещу простуда и грип?

На първо място пълноценен сън, който всеки човек определя индивидуално спрямо собствените си потребности. Добре е да се избягва стресът, доколкото е възможно. Пълноценното хранене също окозава влияние върху защитните сили на организма и е добре да съблюдаваме пълноценен хранителен режим.

Д-р Петра Василева, Medical News

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Прочетете още по темата