Нови комбинирани препарати за лечение на простуда и грип стъпват в България през септември

От септември на българския пазар влиза бранд №1 в света при простуда и грип ВИКС с трите си най-популярни продукта – Викс Антигрип Комплекс, Викс Антигрип Макс и Викс Синекс. Те бяха представени на специална пресконференция в Кепитал Форт през миналата седмица.

Vicks Антигрип Комплекс е комбиниран продукт с парацетамол, който е доказан антипиретик и аналгетик, фенилеферинов хидрохлорид, който е системен деконгестант за отбъбване на лигавица на носа, не повлиява обонянието и намалява нуждата от локален деконгестант и глайфанезин, който е деконгестант и мукокинетик, облекчаващ кашлицата. Vicks  Антигрип Макс е с по-висока доза парацетамол и добавен Витамин С. Назалният деконгестант Vicks Синекс с оксиметазолин има предимството на облекчаващото действие на алое вера, което действа за заздравяване на раздразнената носна лигавица, а ментолът и евкалиптовото масло, чрез дразнене на рецепторите за студ, дават субективно усещане за подобрение на дишането.

Изпълнителният директор на Актавис, компания на Тева, Николай Хаджидончев сподели, че появата на този широкопопулярен вече над 100 години в цял свят препарат е осъществена негова мечта. Той пожела успех на новостартиралия продукт и приветства възможността и българските пациенти да имат достъп до водещия продукт при симптоми на настинка и грип в света Vicks.

Николай Хаджидончев

Проф. Диана Попова, ръководител на Катедра по УНГ болести към МУ-София и  председател на Асоциацията на лекарите по оториноларингология, разясни термина „простуда” като състояние, зад което се крият реално вирусните заболявания, защото хората непрекъснато се срещат с над 200 типа вируси. Тя обърна внимание още и на факта, че най-честото боледуващите групи от населнието са децата в предучилищна и училищна възраст, тъй като те посещават учебните заведения и боледуват по статистически данни до над 10 пъти годишно.  Втората по големина група са възрастните, които работят в обособени колективи.

Проф. Диана Попова

„Целта винаги при подобни състояния е да се предпазим от изявената болест и от последващите нейни усложнения, често прерастващи в заболявания на синусите и ушите. Това, което усещаме като симптоми е отражение на защитните сили на организма, който се бори с вирусите, попаднали в носа и носоглътката“, разясни проф. Попова, която работи в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Според Попова най-честите симптоми са т.нар. „общи симптоми” – субфебрилна темпретура, мускулни болки, отпадналост, главоболие, по-лесна уморяемост, а освен това се проявяват и  локални симптоми – лек оток на лигавицата на носа, с последващо набъбване и обилна секреция.  Специфично при децата е, че секретът от носа се стича назад и дразни следващите дихателни пътища, което предизвиква и кашлица. Всички тези симптоми започват в рамките на 2-3 дни след инфектирането с вирусния агент, като зад вирусите дебнат и бактериите и затова навременното излекуване на вирусното заболяване предпазва от последващите усложнения като една бактериална инфекция.

„От друга страна инфектирането с грипния вирус води до по-тежки симптоми и усложнения, тъй като засяга повече органи и системи, проявява се с по-висока температура, по-силна отпадналост и по-тежка кашлица“, допълни проф. Попова.

Тя наблегна и на основните методи за профилактика, а именно пълноценния сън, намаляването на стреса и профилактиката с противогрипни ваксини. Ранното лечение на първите симптоми с правилно подбран продукт е от изключителна важност за по-нататъшно предпазаване от развитие на болестта, обобщи проф. Попова.

Проф. Георги Момеков, председател на Българско научно дружество по фармация, представи препаратите от бранда Vicks като утвърдили се на пазара и преминали през множество проучвания, което е гаранция за качество и ефективност. Той наблегна още на ползата от комбинираните препарати в лечението на простуда и грип, като подобряващи къмплайънса на пациентите, тъй като съчетаването на продукт за повлияване на симптомите на грипа, както и на кашлицата и хремата, прави лечението много по-удобно за пациента.

Проф. Георги Момеков

70% от пациентите при “real life” проучване заявяват, че препаратът Vicks е най-доброто средство срещу настинка, което са използвали досега и 82% биха го препоръчали.

Д-р Петра Василева, Medical News

 

Прочетете още по темата