Един от специалните международни гост-лектори на провелия се през май XVI Международен конгрес по медицински науки за студенти и млади лекари (ICMS) беше проф. Ромърт Томас.
Проф. Томас е е онколог в Университетът в Кеймбридж, „Онколог на годината“ – 2007 на Британската онкологична асоциация, има над 30 години опит по специалността. Научните му интереси са грижа за онкоболните на химиотерапия, биологична терапия и хормонална терапия. Създател е на шест национални, етично-одобрени, научни стратегии, които ежедневно се използват в онкологичните отделения във Великобритяния и се преподават на студенти по медицина.
По време на ICMS той изнесе лекция на тема „Доказателства за ролята на начинът на живот и храненето в превенцията и лечението на рак и други хронични заболявания“, предавана на живо по Medical News. Проф. Ханке даде и специално видео интервю за читателите ни.
Проф. Томас, радваме се да сте тук като лектор, тъй като тази тема може би е малко недооценена, но е доста важна. Бихте ли споделили с нашата публика повече детайли за храненето и стратегиите за начин на живот при пациенти, болни от карцином?
Този въпрос реално е сложен и неможе да има бърз отговор. Съществуват доста проблеми с храненето при пациентите с онкологични заболявания. Някои от тях са кахетични и имат нужда от много калории и протеини, но аз говоря по-скоро за съвети относно начина на живот на тези пациенти, които са в задоволително общо състояние, които са приключили курса на химио- и лъчетерапия и търсят начини да помогнат сами на себе си.
Това, което направихме в Кеймбридж и Бедфорд бе да проучим международните данни относно това какво помага в такива случаи. Ако трябва да обобщим, това е да не се допуска наднормено тегло, да се преустанови консумацията на захар, да се елиминира тютюнопушенето и да има физическа активност по 3-4 часа на седмица. Проведохме доста изследвания за храните, богати на полифеноли – броколи, нар, чили, зелен чай, чушки и др.
Това са храни, съдържащи вещества, които са дарове от природата, имат антиканцерогенни свойства и подобряват вкуса на храната, така че в крайна сметка не караме хората да ядат картон.
Друг акцент от Вашата лекция беше физическата активност на пациентите по време на терапията. По какъв начин тя може да допринесе към резултата от терапията?
Физическата активност е много важна по време на терапията по ред причини. Първо, тя повлиява токсичността на терапията, не само повреме на самия курс на лъче- или химиолечение, но и след това. Физическите упражнения редуцират чувството на отпадналост, болката в ставите, подобрява настроението на пациентите – те са по-малко депресивни и тревожни.
Друго важно нещо, което потвърдихме е, че някои от биологичните средства работят по-добре ако са съчетани с правилно хранене и физическа активност от страна на пациента, като това повишава отговора към лечението.
И още нещо – след завършения курс на терапия, водещите здравословен начин на живот имат по-нисък процент на редидиви. На пациентите, които се обръщат към нас, казваме, че упражненията по 3 до 5 часа седмично, които са достатъчно интензивни, за да ги изпотят, ще снижат риска от рецидив на болестта с 30%. Помислете ако има лекарство, което може да постигне този процент какъв успех би било това. Именно по тази причина мисля, че начина на живот е доста подценяван като метод при лечението.
Как можем да се борим с влиянието на съпътстващите заболявания на пациентите, като например диабет, по време на терапията?
Действително не малка част от онкоболните са с диабет или повишени холестеролови нива, и/или затлъстяване, така че правилният начин на живот и упражненията ще имат положително влияние върху общото състояние. Известно е, че когато се консумират нар или броколи едновременно с нещо сладко, гликемичният индекс на захарта в тази храна намалява, което прави тези храни протектиращи диабета.
Така че освен да забраним приема на захар, трябва да гледаме по-глобално на храненето и физическото натоварване. Пациентите не се запознават с тези неща, те просто изчезват след приключването на терапията и личните лекари, според мен, не им предоставят достатъчно съвети и допълнителна информация.
Говорейки за храни, кои са храните с доказано канцерогенно действие?
От страната на канцерогените стоят ксеноестрогените и металоестрогените, които се намират в дезодорантите, парфюмите, пестицидите, за тях знаем, че провокират карцином на гърдата по естрогенен път.
Също така, месото с ниско качество, което е пушено, пържено, притежава полициклични ароматни амини, които са канцерогенни. Освен това, акриламидите, които са продукт на свръхтемпературно обработени въглехидрати, които се намират в чипса и зърнените десертчета, при прекалено консумация потенцират карциногенеза, тъй като повишават нивата на инсулин и водят до инсулинова резистантност и диабет тип 2, който повишава риска от развитието на карцином.
И последен въпрос. Какви с впечатленията Ви от това голямо събиране на толкова много млади лекари тук на ICMS и какво е Вашето послание към тях?
Това беше доста заинтересована публика, които задаваше фантастични въпроси, което говори за високото ниво на конгреса. Бях приятно впечатлен, че бях попитан за информация от резултати от рандомизирани проучвания, което говори за едно добро ниво на научни познания и като преподавател и в Кеймбридж, определено съм доста впечатлен от нивото на участниците, които задаваха правилните въпроси.
Гледайте цялото водео интервю с проф.Томас:
Гледайте цялата лекция на проф. Томас:
Д-р Петра Василева, MedicalNews