Д-р Мирослав Драголов: Намаляването на инвазивността на процедурите до минимум при запазване на ефекта бе основния акцент на Световния конгрес по естетична и анти-ейдж медицина

През последните 15 години Световният конгрес по естетична и анти-ейдж медицина (AMWC –  Aesthetic & Anti-aging Medicine World Congress) изигра ключова роля в глобалната борба против стареенето.

На AMWC 2017 бяха представени последните иновации в областта на естетичната дерматология, пластичната и естетична хирургия и мултидисциплинарната превантивна и анти-ейдж медицина.

Под строгия контрол на Световното дружество на Интердисциплинарната анти-ейдж медицина (WOSIAM) бяха избрани множество научни сесии и постери. Те предоставиха интензивно обучение чрез практически опит и директно взаимодействие с преподавателите.

Чрез интерактивни сесии и демонстрации на живо, на които присъства и младият лекар д-р Мирослав Драголов, бяха разгледани скорошни открития с клинични приложения, нови разбирания, практически съвети, маркетинг и иновативни технологии.

Всяка година това силно очаквано събитие привлича около 10 000 участници от повече от 120 страни. Над 300 водещи международни компании демонстрираха най-новите си продукти, технологии и услуги на цялата изложбена площ, разположена на четири етажа.

Д-р Драголов разказа специално за читателите на Medical News впечатленията си от Конгреса.

Д-р Драголов, кои бяха основните акценти от 15-ят световен конгрес по естетична и анти-ейдж медицина (AMWC )?

AMWC представлява едно уникално по рода си събитие. То позволява на лекари от различни специалности, занимаващи се с естетична медицина да обогатят познанията си. На тазгодишното събитие най-многобройни дискусии разбудиха процедурите за вагинално подмладяване и лечението на стрес инконтиненция.

Демонстрираха се иновационни техники в използването на различни инжекционни препарати като дермални филъри и ботулинов токсин (ботокс). Руските ни колеги показаха опита си с Thread lifting – процедура, при която се използват специални резорбируеми или нерезорбируеми конци за добиването на ефект, подобен на хирургичния лифтинг.

Също така се обърна внимание на усложненията , които могат да настъпят при прилагането на инжекционни продукти, тяхната превенция и правилно третиране. Демонстрираха се и различни техники и открития при медицинските лазери и EBD (Energy Based Devices).

Какви са основните тенденции към днешна дата в естетичната и анти-ейдж медицината?

Намаляване на инвазивността на процедурите до минимум, запазвайки или увеличавайки ефекта от тях . В нашия все по-забързан начин на живот, пациентът желае високи резултати за минимален период, без странични реакции, като по този начин не се нарушава ежедневието му.

Какво научихте от интерактивните сесии и демонстрациите на живо?

За мен интерес представляваха иновативните техники за прилагане на Thread lifting,  опасността и рисковете при прилагането им, както и новите методики при работа с последните лазерни апарати и EBD устройства на пазара.

Какво беше българското участие на Конгреса?

Всяка година все повече мои колеги със и без специалност, както и тези с друга специалност посещават конгреса, стремейки се да обогатят знанията си и да предоставят на своите пациенти услуги с качество на световно ниво.

Защо избрахте да се развивате в областта на дерматологията?

Дерматологията е една от най- бързо развиващите се специалности. Дерматолозите боравят с едни от най- новите технологии, използвани в медицината. Това дава възможност за уверено и успешно диагностициране и лечение на нашите пациенти.

Също така специалността ангажира емоциите на хората. Особено, когато се отнася за естетиката, където всеки лекар е длъжен да предостави едно изпълнено с позитивизъм преживяване.

Д-р Радислав Наков, Medical News

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email