МБАЛ „Св. Иван Рилски“- Дупница ще изтегли заем от 1млн. лв.

МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Дупница ще изтегли заем от 1 милион лева. Причината е тежкото финансово състояние на лечебното заведение, обясни управителят доктор Владислав Миков, цитиран БНР.

Заемът, за който болницата има гласувано решение от Общинския съвет, трябва да бъде взет до 2 месеца. Така ще се разплати по старите задължения с фирми доставчици са сключени споразумения за разсрочване на дължимите суми.

Към момента на сметките на лечебното заведение не е налаган запор, каквато угроза съществуваше заради дължими 38 000 лева към районната болница в Кюстендил за извършени изследвания на пациенти.

Болницата ще прибегне до вътрешни рокади и преструктуриране в дейността си – ще повиши нивото на компетентност на гастроентерологията от 1-во на 2-ро ниво и разширяване на психиатрията, като там се очаква да бъде увеличен капацитетът с 10 легла.

Болничните легла се запазват – 180. Обявеното първоначално съкращение на около 30% от екипа и персонала, ще е по-малко. Сега личният състав на болницата е 330 души – лекари, сестри, санитари, персонал.