Български и френски хирурзи оперираха 6 деца с лицеви аномалии

Уникални за страната операции на 6 деца на възраст от 5 месеца до 14 години с различни лицево-черепни аномалии бяха извършени в УМБАЛ „Свети Георги“ в Отделението по пластична и краниофациална хирургия. Това съобщиха пред topnovini.bg началникът на отделението проф. д-р Юрий Анастасов и неговият колега и ученик д-р Костадин Гигов.

Заедно с заедно с френските си колеги проф. д-р Филип Пелерен и проф. д-р Патрик Делем и началникът на Клиниката по неврохирургия доц. д-р Христо Желязков работиха в екип в продължение на цяла седмица и оперираха едни от най-тежките случаи на малформации при деца.

Операциите са извършени със съдействието на Фонда за лечение на деца, който е осигурил престоя и пътуването на двамата френски медици, но лекарите по традиция вече близо 20 години работят абсолютно безвъзмездно.

През първия ден на интервенции е оперирано дете на 5-месечна възраст, със синдром на Аперт, който е от групата на т.нар. непредсказуеми заболявания. Децата, страдащи от синдрома, се раждат с преждевременно срастване на костите на черепа и лицето и срастване на пръстите на ръцете и краката.

Във втория ден е оперирано детенце на 1 година с диагноза краниостеноза – плагиоцефалия, сплескване в предната част на черепа на детето.

Третото оперирано дете е момиче на 6 години със синдром на Крузон и на него е направена дистракция – разтягане, на преден лицев масив. Сред оперираните е и тригодишно дете с аномалия на гръбначния стълб. Има е още един малък пациент с краниостеноза, на когото е направена повторна операция.

Една от уникалните в много аспекти е операцията на 14-годишно момиче с микротия – родено е без ушна мида. При предишно посещение на проф. Пелерен е поставено началото на поредица операции за реконструкция на ушната мида, като е приложен един от златните стандарти в транспланирането – взет е автоложен ребрен хрущял за изграждане на ушната мида.