На световния ден за борба с болест на Паркинсон започват безплатни прегледи в цялата страна

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

На 11 април (понеделник) от 10.00 ч., в болница „ Св. Наум“, „Национална организация на хора болни от късен Паркинсон“, „Сдружение за достоен живот на паркинсониците в България“ и „Асоциация двигателни нарушения и множествена склероза“ организираха пресконференция по повод Световния ден за борба с болест на Паркинсон. Организациите обявиха, че в рамките на месец април ще се провеждат безплатни прегледи за болест на Паркинсон в шест града в страната. (Приложение 1-график безплатни прегледи)

Паркинсоновата болест не засяга често млади хора, но се появява в петото десетилетие, когато човек е вече зряла, реализирана личност с голям творчески потенциал и именно това прави заболяването социално значимо. Това заяви на пресконференцията днес директорът на УСБАЛНП „Св. Наум” акад. Иван Миланов. По неговите думи близо 15 000 са болните с тази диагноза, около 10% са в напреднала фаза на болестта или късен паркинсонизъм.

Медицината напредна много в последните години, за тези хора също има лечение и то е достъпно и у нас, отбеляза специалистът и уточни, че пациентите с късен паркинсонизъм могат да разчитат на помпите с интестинален гел, които се поставят вътре в стомаха и освобождават постепенно лекарственото вещество. Важно е да се знае, че някои съвсем нетипични симптоми като промяна в почерка, намаляване силата на гласа и загуба на обоняние също могат да бъдат предвестници на болестта, стана ясно още не пресконференцията днес. Препоръката на специалистите е в такива случаи хората да обръщат внимание навреме и да се обръщат към лекар.

Прогресът в науката е много голям и прогнозата е, че още в недалечно бъдеще ще може да бъде поставяна ранна диагноза след биопсия на червата и анализ на специфични клетки в тях, не сме далеч и от времето, когато  ще можем да разчитаме на ваксина, която да предотвратява болестта, добави още акад. Миланов. Това, с което трябва да се преборим обаче и стигмата и неразбирането на обществото, подчерта специалистът.

Стартиралата днес информационна кампания „Живот с Паркинсон” има за цел да повиши информираността на обществото и да помогне на хората със заболяването и техните близки да  получат нови знания и да организират живота си по-лесно и по-пълноценно.

Светът върви напред и само след няколко години ще може да разчита на ранна диагноза след биопсия на червата и на превенция с помощта на ваксина, отбеляза на пресконференция днес водещия наш невролог акад. Иван Миланов.

Повече информация на WWW.PARKINSON.BG

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email