МБАЛ- Ботевград осигурява апартамени за да се справи с недостига на кадри

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Общинската болница в Ботевград измисли нестандартен начин да реши проблема с недостига на медицински персонал – осигурява на своя територия апартаменти за лекарите, съобщава BTV.

В сградата са изградени и напълно обзаведени четири жилища, където медиците могат да останат, докато са на дежурства.

Така, ако идват от София например, не им се налага да пътуват всекидневно по 50 км във всяка посока.

Често се налага медиците да останат в Ботевград повече от седмица, затова в апартаментите има всички удобства – легло, кът за отдих, кухня със електроуреди и санитарен възел.

Лечебното заведение е осигурило дори и транспорта – всеки ден точно в 7:00 ч. бус събира лекари от София, за да ги закара до работните им места в Ботевград.

Това е нещо, по което сме били американците – в техните болници има някакви боксове за почивка на лекарите, споделя гинекологът д-р Антон Михайлов, който преди е практикувал в Чикаго.

„Такива условия няма и в много апартаменти. Обзавели сме си някакви неща, за да се чувстваме добре“, заяви началникът на реанимацията д-р Славка Пупулска.

Лечебното заведение изгражда и обзавежда четири жилища със собствени средства.

„Лекарите биха могли да пребивават със семействата си тук. Ние поемаме ангажимента да ги доведем да работят при нас и да ги върнем след това. Ноу-хауът си е чисто наш, по този начин ние не изпитваме недостиг на лекари“, обяснява директорът на МБАЛ- Ботевград д-р Филип Филев.

От друга страна отделенията не са ремонтирани от 40 години. За ръководството на болницата обаче е по-важно да има кой да лекува, а не в какви условия, разкриват от медията.

Лекарите в болницата получават месечно възнаграждение между 800 и 1000 лева, а сестрите – до 600, но не винаги високото заплащане е от решаващо значение.

Източник: BTV

___________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email