Днес е Световният ден за борба с болестта на Паркинсон

У нас има около 13 000  страдащи от болест на Паркинсон. 10 % от тях, над 1200 души, са в тежък стадий на заболяването, стана ясно на пресконференция в УМБАЛ „Св. Наум“, посветена на Световния ден за борба с болестта Паркинсон.

През целия месец април в 6 града в страната се организират безплатни прегледи за пациенти с Паркинсон.

В София прегледи ще правят в МБАЛНП „Св. Наум“. Пациенти ще бъдат преглеждани безплатно и във Варна, в Плевен, Пловдив, Стара Загора и Русе.

Записванията започват след 11 април, а допълнителна информация пациентите могат да получат на www.parkinson.bg.

В световен мащаб болестта засяга 0,15% от населението, като заболеваемостта нараства с напредване на  възрастта. Около 3% са болните на възраст от 65 до 80 години, а 10% са засегнатите над 80 г.

Средната възраст, на която най-често се проявява болестта на Паркинсон, е 60 години. Среща се обаче и сред по-младите – под 30-годишна възраст.

Моето желание е да видя пациенти, които са били на легло, как тичат и се усмихват“, сподели Васил Настев от „Сдружение за достоен живот на паркинсониците в България“.

Изпълнителният директор на „Св. Наум“ акад. проф. д-р Иван Миланов и пациенти откриха кът с лалета – символа на заболяването, който е разположен в градината пред централния вход на болницата.

___________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email