3 минути ще са нужни за сканирането на пръсти в болниците, джипи изчисли, че това са 2 месеца годишно

Три минути ще са нужни за регистрацията на пациент в системата с пръстови идентификатори, която ще бъде вход за болниците. Това съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов.

Сегашната система, при която четец регистрира личната карта не постига достатъчно добър контрол върху това как болниците изразходват парите на здравната каса.

“Тук говорим за ПИН код, който вие носите със себе си, нито го помните, нито го пишете някъде, това не е снемане на отпечатъци, това е код, който се генерира на вашето име, свързва се с ЕГН-то ви, той бронира и защитава вашите лични данни”, обясни Москов новото предложение по Дарик радио.

“Може ли да ми обясните, ако за момент влезете в положението на лекарите, какво точно ви притеснява в това, че пациентът и касата, която плаща от неговото име, въвежда такава система за контрол”, каза Москов по повод протестите на личните лекари заради въвеждането на пръстовата идентификация на пациентите.

По-рано през седмицата министър Москов заяви, че пръстовият идентификатор няма нищо общо с работата на лекарите, т.е. не е нужно да ги притеснява. „Това са взаимоотношения между касата и здравноосигурените”, изрази мнение министърът.

По повод на това изказване д-р Георги Миндов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България изрази личното си мнение в социалните мрежи:

“Ок, щом няма нищо общо с работата лекаря, то тогава те /МЗ/ да си купуват автентификаторите и те /НЗОК/ да си снемат отпечатъците. Снемане на ЗОЛ не е дейност включена в наредба №2 /основен пакет дейности гарантирани от бюджета на НЗОК/ и съответно автентификацията следва да се заплаща по ценоразпис на всяко лечебно заведение.”
“Всяка отнета минута от времето в амбулаторията за автентификация лишава пациент/болен и нуждаещ се от достъп до лекар и лечение. Пример: При 30 души средно дневна амбулатория на 1 ОПЛ и 3 минути процедура по автентификация (времето е по разчети на експерти от МЗ) това са 90 минути на ден или 1.5 часа от времето за амбулаторна дейност/прегледи ще отива за административен контрол! Месечно това са 33 часа или…..4 дни в месеца всеки от нас ще снема пръстови отпечатъци! Или 2 месеца годишно!!! Аз не съм съгласен! аз искам да съм лекар и искам правя това което съм учил и което мога, а именно- да лекувам !”, пише д-р Миндов.