Проф. Емил Паскалев: Липомезин e новият препарат с категоричен успех при висок холестерол и триглицериди

Проф. Емил Паскалев е водещ специалист нефролог, началник на Клиниката по нефрология и трансплантация в УМБАЛ „Александровска“ – София. Проф.

Проф. Паскалев е доктор по медицина, доктор на медицинските науки, специализирал в Испания, Франция, Германия и др. Той ръководи и Катедрата по нефрология на Медицинския университет – София. Председател е на Българското нефрологично дружество.

Проф. Паскалев, лекарите от Вашата клиника първи се запознаха с действието на новия препарат ЛИПОМЕЗИН®. Какви са резултатите от проведените клинични проучвания за ефективността на  този продукт при пациенти с висок холестерол и триглицериди?

Клиниката по нефрология и трансплантация на УМБАЛ „Александровска”е уникална нефрологична структура за нашата страна,  тъй като тя изпълнява диагностична и лечебна дейност в трите основни направления на нефрологията – консервативна нефрология, диализно лечение и особено бъбречна трансплантация.

Важен приоритет на клиниката са редките заболявания в областта на нефрологията, които се диагностицират, лекуват и наблюдават само в тази клиника. Това прави потокът от пациенти  огромен и твърде разнообразен като част от тези пациенти намират лечение единствено и само в нашата клиника.

Това позволи за последните месеци тя да се реконструира, разшири и модернизира, за да отговори на растящите възможности. Много често в клиниката се работи по клиничното приложение на нови диагностични и терапевтични методи, както и на нови медикаменти.

Такъв е ЛИПОМЕЗИН®. При запознаването с този продукт бях впечатлен от съдържанието на природни, естествени агенти, което логично предполагаше много малка възможност за натоварване и странични ефекти върху човешкия организъм.

Подобни природни агенти служат като основа за производство на химически продукти – лекарства, които в нашето съвремие имат широко приложение, но с неприятни и добре известни на медицинските специалисти странични ефекти.

Съдържайки естествената, природна субстанция,  ЛИПОМЕЗИН® би трябвало да има същите терапевтични ефекти и очаквани по-малко странични такива. Това беше моето основание да започне клиничното му приложение в практиката на клиниката.

Резултатите от почти едногодишното приложение на препарата доказаха неговия терапевтичен ефект – категорично намаляване на високото ниво на холестерола и триглицеридите, както и положително повлияване на липидния профил.

Особено ценен е резултатът, че ЛИПОМЕЗИН® може да се използва напълно успешно при пациенти, при които антихиперлипидемичните лекарства – статини и фибрати,  не могат да се прилагат поради сериозни странични ефекти – основно хепатотоксичност. За тези пациенти тази алтернатива беше от решаващо значение. Това ни даде нова терапевтична възможност с добри резултати.

ЛИПОМЕЗИН® е фитопрепарат, съдържащ естествени компоненти и деривати. Може ли антихиперлипидемичният ефект на този натурален продукт да се сравни с действието на широко прилаганите статини?

Да, антихиперлипидемичният ефект на ЛИПОМЕЗИН® е съпоставим с този на обичайните за клиничната практика антихиперлипидемични средства – статини и фибрати.

Предимството е, че ЛИПОМЕЗИН®  няма страничните ефекти на тези лекарства, което го прави практически безопасен за пациентите, т. е. практически безпроблемен за клинично приложение.

Проф. Паскалев, имаме ли основание да твърдим, че ЛИПОМЕЗИН® е продукт, който снижава и дори изключва появата на контраиндикации при пациентите, които продължително време приемат холестерол регулиращи продукти?

Клиничният опит с ЛИПОМЕЗИН® в нашата клиника е с  над 100 (сто) пациенти, немалка част от които са доста специфичен и проблемен контингент – бъбречно трансплантирани и пациенти с редки заболявания, за почти едногодишен период на лечение и наблюдение  ни доказа, че ЛИПОМЕЗИН® може да се използва успешно за лечение на хиперлипидемия при различни пациенти, практически няма контраиндикации и е особено показан при наличието на странични ефекти от основно използваните в момента антихиперлипидемични лекарства – статини и фибрати.

Каква е целевата група? Пациенти от какви възрасти и при каква етиология на заболяванията могат да приемат ЛИПОМЕЗИН®?

Клиничният ни опит с ЛИПОМЕЗИН® включва изключително разнообразен контингент – пациенти с различни бъбречни заболявания, бъбречно трансплантирни пациенти (с вторична, предизвикана хиперлипидемия), пациенти с редки бъбречни заболявания, пациенти с артериална хипертония, захарен диабет, метаболитен синдром (наднормено телесно тегло) и  други разпространени заболявания, мъже и жени в различни възрастови групи над детската възраст.

Резултатите от този разнообразен контингент ни дават възможност да сме сигурни в ефекта  и спокойни при използването на ЛИПОМЕЗИН®.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email