Започнаха протестните действия на общопрактикуващите лекари

Личните лекари в областите Велико Търново, Кюстендил, Разград и Ямбол започнаха ефективни протестни действия по повод липсата на ред в здравеопазването.

Във Велико Търново медиците напуснаха кабинетите си, дежурни техни колеги приемат само спешните случаи. Протестът е обявен за три дни, предстои да се реши под каква форма ще продължи по-нататък.

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари във Велико Търново д-р Христо Димитров заяви пред БНР следното:

Протестираме срещу нормативния хаос, нормативният хаос, който вече ни превръща в такива администратори и писарушки, че ние ставаме опасни за здравето и дори живота на нашите пациенти.”

“Най-спешното, което искаме, е да остане да действа Националният рамков договор 2015 във вида му, в който го познават нашите пациенти в момента, без да се прилагат недомислените нормативни актове от рода на наредбите.”

Следващото нещо, което искаме, е всички наскоро приети закони и наредби да бъдат отворени за редакция, като настояваме това да се случва с участието на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Държа да уточня, ние за пари не говорим. Става дума за правила, процедури и по възможност да бъдем лекари.”, обясни той.

В Кюстендил протестите бяха започнати сутринта от 20 ОПЛ, които обявиха здравната реформа за объркана и неефективна. Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров се включи към колегите си и разкри, че протестът е спонтанен и ще продължи поетапно в цялата страна.

По думите му следващите региони, в които личните лекари ще протестират, са Пазарджик, Перник, Сливен, Смолян и Ловеч. Очакванията са в рамките на месец нещата да се случват и лекарите да бъдат чути.

Доц. Киров изрази убеждение, че здравеопазването върви в грешна посока, а трябва да се даде свобода на личните лекари да си вършат работата.

Той изиска среща с премиера Бойко Борисов, защото според него, министър-председателят е подведен по въпроса с проблемите в здравеопазването.

В 11 часа спряха да приемат пациенти и семейните лекари в Ямбол. За неотложни случаи на всеки един от етажите в ДКЦ – 1 има дежурен кабинет.

По един работещ кабинет с двама лекари има днес в Кюстендил и Дупница. Те преглеждат пациенти при необходимост.

Утре 87-те общопрактикуващи лекари в Кюстендилския регион ще отворят кабинетите си, но ще са в готовност да продължат протеста си.

_____________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email