Четири лечебни заведения ще придобият ранга на университетски болници

Четири лечебни заведения добиват ранга на университетски болници.

Това са МБАЛ „Дева Мария“- Бургас, МБАЛ – Русе и МБАЛ „Пълмед“- Пловдив и МБАЛ „Еврохоспитал Пловдив“, става ясно от проекторешение на Министерски съвет, публикувано на сайта на МЗ.

МБАЛ „Дева Мария“ ще обучава медицински сестри и акушерки, както и студенти по медицина.

Освен това тя ще приема специализанти по съдова хирургия, урология, анестезиология и интензивно лечение, неонатология, хирургия, ортопедия и травматология, кардиология, нервни болести, АГ и образна диагностика.

Студенти в същите специалности ще се обучават и в МБАЛ- Русе. Допълнително лечебното заведение ще отпуска места за 28 медицински специалности , както и специализанти от направление „Здравни грижи“ по специалностите „анестезиология и интензивни грижи“ и „операционна и превързочна техника“.

„Пълмед“- Пловдив също ще обучава студенти по медицина, медсестри и акушерки. Освен това там ще могат да отидат на следдипломно обучение медици по девет специалности. В Пазарджик пък лечебното заведение ще предостави както обучение за студенти по медицина, медсестри и акушерки, така и следдипломно обучение по 12 специалности за лекари.

„Еврохоспитал Пловдив“, ще обучава студенти по медицина и медсестри, както и лекари специализанти по специалностите анестезиология и интензивно лечение, гасдтроентерология, ортопедия и травматология, ревматология и хирургия, се споменава доклада на министър Москов.

Всички лечебни заведения са предложени за университетски съответно от ректорите на МУ – Варна, МУ – Пловдив и Русенския университет „Ангел Кънчев“.

_____________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email