Надзорният съвет на Касата ще преразглежда клинични пътеки

До понеделник Надзорният съвет на НЗОК трябва да направи ревизия на собственото си решение, което замества Националния рамков договор за тази година.

По информация на БНР причина за евентуалните корекции в клинични пътеки и цени са сигналите, които изпратиха лекари от различни специалности.

Онколози и педиатри изразиха притеснение, че няма да достигат обеми за лечение и прегледи.

В понеделник започват поетапни протести на личните лекари в редица области, каза за БНР  доц. Любомир Киров, председател на НСОПЛБ. Той посочи, че няма завишение на бюджета в извънболничната помощ за тази година:

Нашите пациенти трябва да знаят, че навсякъде, където има организирани протести, ще има осигурени кабинети, в които може да се потърси медицинска помощ при остро възникнали проблеми. Вече ни е много трудно да защитаваме пациентите от недомислиците на системата.”

И още:

“Да, има увеличение за първичен преглед с около 408 хиляди броя, но това, като го разделиш на всички български граждани за осем месеца само, се получава, че на един човек се падат 9 хилядни от едно направление месечно. 

В Плевенска област семейните лекари ще протестират ефективно на 30 март заради промените в здравеопазването, като пациентите ще бъдат приемани само в дежурни кабинети, съобщи д-р Петя Дакова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Плевен: 

Не можем да се съгласим с продължаващия хаос в здравната реформа, който влоши качеството на медицинската услуга, тъй като ние сме длъжни да спазим едни правила, които не подобряват качеството, а напротив.” 

“Икономията на средствата не трябва да бъде за сметка на здравето на пациентите и не трябва да бъде за сметка на упреци към нас лекарите като съсловие, че ние не можем да си свършим добре работата.”, допълни д-р Дакова.

_____________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email