Д-р Веселин Калфов: Туберкулозата вече не е болест на бедните

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Не знам защо, но напоследък има кръстоносен поход срещу българските лекари, коментира , началник на специализираната болница за белодробни заболявания в Хасково д-р Веселин Калфов.

Поводът за коментара му бе анализът на данните за заболеваемостта от туберкулоза в България и Хасковско.

Наскоро бе Световният ден за борба с жълтата гостенка, чието присъствие отново започва да се усеща, въпреки че бе почти изкоренена към края на миналия век.

Оказва се обаче, че болестта се връща под много по-опасни форми-така наречената мултирезистентна туберкулоза, която не се влияе от стандартните схеми на лечение. А на всичкото отгоре, хората отказвали лекуване в специализираните болници.

По данни на СБАЛ- Хасково за миналата година в региона има 4 случая на мултирезистентна туберкулоза, като 1 човек е починал.

Причината е, че отказал традиционното лечение, въпреки че бил молен както от лекари, така и от служители на РЗИ, семейство и приятели, че чак и полиция.

Мъжът обаче се възползвал от правото си на личен избор и отказал. В резултат на което починал. Други пък залагали на лечение с билки. Като млада хасковлийка, диагностицирана през настоящата 2016-та година.

Заради решението си да не се довери на официалната медицина, Калфов я класифицира като „характеропат”, каквото и да значи това.

Може и с билки, само дето в такъв случай работата ни става повече” не скри скептицизмът си изтъкнатия специалист.

И подчерта, че дори и мултирезистентната туберкулоза се лекува, но лечението е продължително, до 20 месеца, и изисква пълно съдействие от страна на пациента.

„На 4-я месец много болни от туберкулоза се чувстват напълно здрави и прекратяват лечението. Което е огромна грешка” каза лекарят. За миналата година има 55 болни от опасната болест, от които 32 нови случая. И цели 10 рецидива.

Нов и крайно тревожен момент отчитат лекарите в профилактиката на заболяването. Оказва се, че има родители които отказват задължителната БЦЖ ваксина за новородените си.

Тя се поставя до 48 часа след раждането и допреди няколко години е нямало никакви възражения срещу използването й. Сега обаче имало откази.

По традиция виновни станаха медиите, които давали гласност на случаи с нежелани реакции от ваксини. По тази логика излиза, че те трябва да са неглижират, щото са в резултат на „статистическа грешка” по думите на някои доктори. Тази статистика била под 1 %. За потърпевшите обаче, вредата е 100 %.

Освен нечувствителността към лекарства, вторият критичен момент във възприемането на болестта е нейната изменчивост.

Тя вече не се ограничава с традиционната локализация-белия дроб, където симптомите са изяснени-кашляне, храчки, кръв. Все по често бацилът се загнездва в други органи-далак, черва, черен дроб.

Където симптомите са неопределени а диагнозата е много трудна. Любопитен отговор получи репортерски въпрос дали туберкулозата може да бъде сбъркана дори и на рентгенови снимки.

Бъркат. Някои. Ние не бъркаме” лаконично, но доста категорично заяви Калфов и обясни, че заболяването се нарича многоликия Янус-можело да се маскира като пневмония, язва, карцином, обструкция и други заболявания.

Туберкулозата вече не е болест на бедните. Боледуват и хора с много висок социален статус включително и от Хасково. 

В деня за превенция от болестта се оказа, че такава няма. Не помагат нито диети, нито някакъв стандарт на живот-само навременни изследвания.

Които обаче закъсняват заради споменатите вече неопределени симптоми и възможност за сгрешена диагностика.

Бацилът е един от най-устойчивите-предава се по въздушно капков път, но също и с храната и чрез ползвани предмети от страна на заразоносители. Лечението на болестта продължава цял живот.

Дори и тя да се калцира, вътре остават живи патогени, които при намаляване на имунитета се активират отново. Заради това е толкова важна системата за проследяване на пациенти.

Благодарение на нея, заболеваемостта в България е спаднала от 38 на 100 хил, на 23 на 100 хил. Все още обаче сме над средното за Европа-19-20 на 100 хиляди души.

_____________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email