Д-р Болтаджиев: Беззаконието и грубият административен натиск разделя лекаря от пациента

След като общопрактикуващите лекари се заканиха, че започват протестни действия срещу политиката на министър Москов, частните и общинските болници също призоваха за протести.

Предстои лечебните заведения да обсъдят под каква форма ще изразят недоволството си.

Д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници заяви пред Дарик, че недоволството е предизвикано от беззаконието и от грубия административен натиск, който разделя лекаря от пациента.

Призивът на лечебните заведения е администрацията да не се намесва в отношенията лекар-пациент, тъй като е решение на болния къде и кой да го лекува.

Притиснаха ни до стената и на нас нищо друго не ни остана, освен да се обединим,” допълни д-р Болтанджиев.

Главна причина за недоволство от страна на частни и общински болници е Националната здравна карта, изготвена по идея на министър Москов.

Според д-р Болтаджиев тя е документ, който ще отнеме правото на пациентите да избират къде да се лекуват от една страна, и ще създаде предпоставки за корупция – от друга.

Беззаконието и грубият административен натиск разделя лекаря от пациент. Вече прави така, че вместо медицина, лекарят да практикува здравеопаване. Между лекаря и пациента не бива да се поставят толкова много юридически норми.”

“С тази нормативна уредба, която в последната една година се прави – една част попаднала в съда, една част още в съдилищата, издаването на националната здравна карта, която е законово порочна при самото й зачеване, всичко това доведе до напрежение.”, допълни д-р Болтанджиев.

Лекарският съюз единодушно отхвърли подписването на рамков договор. Напук на всичко това се правят неща, които са в ущърб както на на лекарите, така и на пациентите. Груба и тежка администрация, която няма да доведе до нищо добро”, заключи той.

Предстои лечебните заведения да обсъдят под каква форма ще изразят недоволството си.

_____________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email