Общопрактикуващите лекари в област Разград обявяват ефективен протест в понеделник

Общопрактикуващите лекари в област Разград обявяват ефективен протест в понеделник, 28 март – съобщи председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Разград д-р Селиме Карагьозова. 

Тя каза, че всички 47 семейни лекари са солидарни с протеста и няма да отворят кабинетите си в този ден. Ще работи само един кабинет в цялата област – каб. №1 на втори етаж в Поликлиниката в Разград.

В понеделник в 9,00 ч. сутринта медиците ще се съберат пред поликлиниката.

Д-р Карагьозова наблегна, че протестът е срещу нормативните промени, които касаят работата с пациентите.

Медиците от района твърдят, че реформите, обявени от МЗ като такива с положителен ефект, всъщност нямат такива последствия.

“Нито профилактичните прегледи за деца ще се увеличат, нито за възрастни”, каза д-р Карагьозова. Попълването на документация при използването на пръстов идентификатор пък ще забави обслужването на пациентите поне с 10 минути за всеки – счита още тя.

“Освен това документите ще трябва на хартиен носител да се представят в здравната каса, а години наред работим за електронно отчитане.”, каза тя.

Тя съобщи и за още един проблем, който силно ще засегне област Разград. Личните лекари от 1 април ще могат да подпишат договор с НЗОК, ако имат договори със Спешен център в региона си.

Ново изискване към Спешните центрове обаче е да имат най-малко 5 лекари, а не фелдшери, на щат.

В Исперих са двама, в Кубрат – 1, това означава, че личните лекари в тези и съседните общини трябва да спрат да работят – коментира Карагьозова. Лекарите в Разградско не одобряват и възможността да предписват лекарства по групи, а фармацевтите да определят конкретния медикамент.

Необходимо е и да се въведе възможност за медицинско обслужване на неосигурените, които в Разградско се увеличават – апелират още медиците от региона.

Целта на протеста им е да се стигне до истинско подобряване на лечебно-диагностичния процес, а не да се правят промени без съгласието на тези, които ще ги реализират, съобщава Дарик.

_____________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email