Нов метод за генно редактиране може да се окаже ключът към излекуването от ХИВ/СПИН

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Изследователи от университета в Темпъл са успяли да разработят технологичен метод, който би могъл да промени хода на лечение на ХИВ/СПИН, както и на други ретровирурсни инфекции.

“Пособието” за редактиране се нарича 

Откритието представлява метод за генно редактиране, който почиства генома на ХИВ от заразените имунни клетки. Това предотвратява реплицирането на вируса и повторното заразяване на “почистени” от вируса клетки.

Използвайки CRISPR-Cas9, учените от Пенсилвания отстраниха нуклеиновите киселини на ХИВ от геномите на Т-клетки в лабораторна среда и предотвратиха повторната инфекция на клетките след новото им излагане на вируса.

CRISPR представлява естерствено намираща се нуклеотидна последователност, която се повтаря многократно в бактериалния геном.

Изследванията показват, че тези повтори съвпадат с НК от вирусите и се оползотворяват от бактериите като защита срещи вирусна инвазия.

Освен това учените са открили набор от ензими, наречени Cas или CRISPR-свързани протеини, които могат да изрязват участъци от ДНК.

При съвместното функциониране на CRISPR и Cas, изрязването на ДНК-секвенции става много специфично, което позволява на учените да се стремят към точно определени таргетни гени, които могат да бъдат отстранени или модифицирани.

За ХИВ- изледването, екипът е взел Т-клетки от инфектиран пациент и е използвал модифициран CRISPR/Cas9 за да отствани ХИВ от генетичния материал. 

Методът е ефективен не само за Т-клетки, поставени върху петри, но и за такива, взети от носители на вируса. 

Д-р Камел Халили и екипът от медицинския институт “Луис Кац” към университета заявиха, че антиретровирусните медикаменти, използвани в момента, могат да помогнат за контрола върху ХИВ инфекцията, но след като пациентите преустановят приемането им, вирусът започва отново да се реплицира от копия на своята ДНК в други клетки.

Откритията са важни в няколко насоки.”, поясни д-р Халили.

“Те показват, че използваният метод за генно редактиране е ефикасен за отстраняване на ХИВ от ДНК на Т-клетки и за постоянно дезактивиране на реплицирането на вируса чрез вкарване на мутации в генома му.”

Освен това доказват, че методът може да протектира клетките от повторна инфекция и че е безвреден за тях, тъй като не е свързан с токсичен ефект.

Изследователите увериха, че методът намалява количеството на ХИВ в Т-клетките на пациента, а това може да стане важен компонент от терапията в бъдеще.

_____________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email