Д-р П. Желязков: ОПЛ от Бургас ще решават дали да се включат в националните протести в понеделник

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

ОПЛ от Бургас ще решават дали да се включат в националните протести в понеделник, каза пред „Фокус” д-р Петко Желязков, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари-Бургас по повод извършените и предлаганите промени в закони, наредби и Проекта на решение на НЗОК.

На 28 март ще се проведе общо събрание на организацията, на което ще се вземе решение дали медиците ще се присъединят към протестите в страната.

По думите на д-р Желязков, става въпрос за въвеждането на идентификатора, заради когото ще се подписва декларация с всеки пациент, че е съгласен да му се вземе пръстов отпечатък.

„Подписването на декларацията отнема време. Ако той откаже, пак се подписва декларация. Всички документи се събират от лекарите и те ходят всеки месец в Здравната каса и се отчитат т.е. допълнителна бюрокрация и допълнителни дейности, които няма да се заплатят.”

“Освен това тези идентификатори са разход за фирмите. Те струват около 250-300 лева. Това можем да го преглътнем като еднократен разход, но това, че се увеличава бумащината ще навреди на пациентите и на нас.”, заяви той. И още:

Второ, досега Здравната каса плащаше на личните лекари четири прегледа годишно за хронична артериална хипертония. От решението на Надзорния съвет излиза, че ще се плащат само два прегледа годишно. Това означава, че драстично ще намалеят доходите т.е. хора с хипертония няма да ги наблюдаваме четири пъти годишно, както до сега, а само два пъти годишно. Не знам какъв подобрен достъп и какво подобрено лечение и качество се дава с това решение, но това е факт. То ще намали нашите доходи.”

„Има и други неща, които са залегнали като нормативна база и Министерството на здравеопазването не ги оттегля. Това е т.нар. наредба за удовлетвореност на пациента, където там са сложени някакви критерии за качество. Те са идеални в света, ние се стремим към тях, но никога те не се изпълняват, защото в края на краищата хората са различни.”, продължи д-р Желязков.

Това ще води евентуално до по-ниски доходи впоследствие на тези, които се занимават или в чиято практика има повече социално слабо население, хора, които не могат да си купуват лекарства. Те ще имат по-лоши резултати от тези, които водят здравословен начин на живот. Това означава, че личният лекар предоставя по-ниско качество на здравни услуги”, каза още той.

По думите му, през октомври-ноември месец е проведена анкета сред ОПЛ в страната за нагласата за протести, ако нещата продължават да се влошават и няма насрещен отговор от институциите и от МЗ във връзка с подобряване работата в първичните практики и по-добър достъп на пациентите до здравна помощ.

„Няма промяна. Особено през последните две-три седмици с тези бързо написани наредби, от които влизат и излизат доста неща. Създаде се още по-голям смут в нас”, заяви д-р Желязков.

Той допълни, че ръководството на националното сдружение е изпратило отворено писмо вчера до премиера Бойко Борисов. В него се посочва с какво не са съгласни медиците, като те настояват Решението на НЗОК да не влиза в сила.

_____________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email