Общопрактикуващите лекари планират протест срещу начина за финансиране на дейността им

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Личните  лекари ще протестират следващата седмица срещу абсурдния начин за финансиране на тяхната работа, който ощетява и пациентите, и медиците, заяви зам.-председателят на Националното сдружение  на общопрактикуващите лекари д-р Христо Димитров от Велико Търново.

НЗОК е планирала средства за профилактични прегледи за 37 процента от пълнолетните граждани, посочи доктор Димитров.

В същото време, продължаваме да сме задължени да извършим профилактични прегледи на всички български граждани. Който и да е мой пациент дойде и не му направя такъв преглед, търпя санкция. В момента, в който го направя, Касата не го купува от мен, защото бюджетът не го позволява.”

“В Бюджета за първична помощ за детско здравеопазване за тази година, са предвидени 2 300 000 прегледа. За миналата година са били почти 867 000 прегледа. Смея да твърдя, за децата, които са в България, ние сме ги обхванали с профилактичните прегледи почти на сто процента.”

“Тоест няма как да направим 3 пъти повече детски прегледи, но Касата е обявила, и то с министъра, че ще закупи 3 пъти повече прегледи. Ние нямаме деца! Това е начин да затворим едни пари, които да не бъдат усвоени в първичната помощ и да бъдат прелети, най-вероятно в лекарствата.”, заяви той.

Според д-р Димитров, това са само малка част от проблемите, заради които ще протестират личните лекари. Той допълни, че в събота ще бъде решено на коя дата и под каква форма ще се проведе Националния протест и не изключи варианта, общопрактикуващите лекари да спрат работа.

Източник: БНР

_____________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email