Д-р Москов: Наказанието за директора на ЦСМП- София не е свързано със злоупотреба, а с недостатъчен контрол

Наказанието, наложено на директора на Спешна помощ- София е свързано не с разкриване на злоупотреба, защото такава няма, а с недостатъчно упражнен контрол, обясни министър Петър Москов, по информация на агенция „Фокус”.

Той направи изказването си днес след правителственото заседание:

„След излъченият репортаж на Нова телевизия, незабавно беше направена проверка, която установи неща, които по никакъв начин не са добри. Искам да гарантирам, че те по никакъв начин не водят до риска за пациентите или пък до вреди за бюджета.“.

Министър Москов наблегна обаче, че в обществото и в медиите не бива да остава и грам съмнение за прозрачността, адекватността и ефективността на харченето на публичните пари.

На предишното си заседание Министерски съвет гласува допълнително 20 милиона, с които се увеличават възнагражденията в Спешна помощ“, припомни той.

 „Вървим по изпълнение на концепцията за модерна спешна помощ и точно заради това съм разпоредил следните неща: първо прекратяване на договорите за гориво на ЦСМП София.”

“Второ- на следващо заседание Министерски съвет ще приемем допълнение към едно постановление, което дава на Министерството на финансите да прави централизирано рамково договаряне за консумативи, в случая за горива и всички 147 второстепенни разпоредители на Министерството на здравеопазването ще влязат в това централизирано договаряне, за да не остане никакво съмнение в гражданите“, обясни министър Москов.

Той допълни, че отделно от две седмици има разпоредена проверка на всяка обществена поръчка във всички второстепенни разпоредители на министерството, а до 10 дни директорът на Спешна помощ – София трябва да създаде необходимата организация, за да може линейките да зареждат с гориво в местата, където са базирани.

„Тосет наказанието, което е наложено на директора на Спешна помощ- София е свързано не с разкриване на злоупотреба, защото такава няма, а с недостатъчно упражнен контрол и с невъзможност да бъдат създадени такива процедури, които да гарантират и публично и на институциите целесъобразността на харченето и сигурността на гражданите във важна институция като Спешна помощ“, уточни още той. 

_____________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email