БЛС ще обжалва в съда проекта за служебен рамков договор

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit
БЛС ще обжалва в съда проекта за решение на Надзорния съвет на НЗОК за служебен рамков договор, съобщи пред БТА адвокатът на съсловната организация Цветозар Младенов.

Текстът е публикуван за 14-дневно обществено обсъждане на интернет страницата на НЗОК и се очаква да влезе в сила от 1 април.

Обжалването ще бъде възможно, след като документът влезе в сила и е възможно БЛС да внесе в съда и искане за спиране на действието му, допълни адвокат Младенов.

Като “незаконосъобразен” определят от БЛС проекта за решение, тъй като той противоречи на основния принцип на договорното начало и на преходните и заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване.

Председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев заяви, че законодателят не е предоставил и няма да предостави възможност на НЗОК сама да заменя Националния рамков договор с еднолично решение, позовавайки се на изменения в нормативната рамка в общ план.

По думите му това би означавало, че всяка нова наредба или друг нормативен акт биха били основание за отмяна на който и да било рамков договор.

От БЛС предлагат да се работи по досегашния ред и действащия в момента рамков договор, като НЗОК да предвиди ред за сключване на договори с нови изпълнители на медицинска помощ или за изменение на досегашните.

_____________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email