Стартира първата у нас Академия за здравна журналистика

Здравни журналисти от водещи национални медии взеха участие през уикенда в първия тематичен семинар „Социална значимост и бъдеще в лечението на ревматичните заболявания“, с който бе даден старт на съвместна инициатива на пациентски организации и Асоциацията за развитие на медицинската общност АРМО – „Академия за здравна журналистика.“

„Обществото ни се нуждае от повече информация за заболяванията, както и за последиците, които могат да настъпят при ненавременно диагностициране и закъсняло лечение“, подчерта Роза Чеглайска, председател на Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит АПРА. Пациентската организация е съорганизатор на първия медиен семинар от академията. „60 000 по приблизителни данни са пациентите с тази диагноза у нас, мит е, че артритът е „бабешка болест“.

roza i nevena
                            Oт ляво на дясно: Роза Чеглайска, Невена Попова

“Това заболяване, както и другите две най-разпространени от тази група – болестта на Бехтерев и псориатичният артрит засягат все по-често млади хора“, допълни още Роза Чеглайска и уточни, че макар и у нас да няма регистър на пациентите с ревматични заболявания, общият брой на тези болни вероятно надхвърля 100 000.

„Всички те са безкрайно затруднени от сложните правила, въведени от Здравната каса, което на практика ограничава в значителна степен достъпа им до съвременните биологични терапии. Това са трудно подвижни хора, които са принудени да пътуват на стотици километри, за да се явяват на комисия, принудени са също така да си заплащат сами редици лабораторни и образни изследвания, които са част от документацията, изисквана от Здравната каса”, допълни още председателката на АПРА.

“Сега ревматолозите у нас са едни от най-дефицитните специалисти, липсват ни и добре подготвени ревматолози за извършване на едно важно изследване – ставна ехография или ултразвуково изследване на ставите”, посочи ревматологът от Университетска болница „Софиямед“ д-р Наталия Маринова. В цели области у нас няма нито един ревматолог – такива са Перник, Монтана, Кърджали, в други области пък работят само по един или двама колеги – така е в Благоевград, Кюстендил, Видин, Плевен, допълни още тя и отбеляза, че не по-малко драматичен е дефицитът на детски ревматолози, тъй като те са само няколко и работят единствено в София.

natalia marinova
                                                            д-р Наталия Маринова

Като лектори в програмата на семинара участваха проф. Георги Момеков от Фармацевтичния факултет на МУ – София и проф. Толя Стоицова, преподавател по медийна психология в СУ „Св.Климент Охридски“ и Нов български университет.

Форматът на академията предполага активно участие на лекари, университетски преподаватели, практикуващи журналисти и медийни експерти в активен диалог, от който се очаква да бъдат ясно очертани проблемите в комуникацията между медици, пациенти, медии и здравни власти, посочиха организаторите.

Инициативата е насочена към постигането на по-добра информираност на обществото като предпоставка за по-лесното намиране на устойчиви работещи решения по важни проблеми от областта на здравната политика, засягащи качеството на живот на хиляди хора и техните семейства, допълниха организаторите.

momekov
                                     проф.Георги Момеков
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email