От кои специалности са най-добре платените лекари в САЩ?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

WEB MD публикува своята класация на медицинските специалности в САЩ по заплащане за 2015г. Резултатите са събрани от 19 500 лекари от 26 специалности, които са отговорили на анкетата на Medscape. Средната заплата на лекар със специалност в САЩ е 284,000$ годишно.

На таблицата може да видите годишните заплати за съответните специалности. Ортопедията се нарежда като най-добре платената специалност със средна годишна заплата от 421,000$.

docmoney

Medscape ясно очертава профила на добре платените специалности: специалности, в които се извършват манипулации, оперативни интервенции или активно лечение. За разлика от тях специалности, които се занимават с лечението на хронични заболявания са най-ниско заплатени.

С изключение на ревматолозите, които отчитат леко снижаване на заплащането спрямо предходни години, другите специалности може да се похвалят с увеличаване на приходите през последните години. Най-осезаемо е сред специалистите по инфекциозни болести, които отчитат увеличение от 22%. При семейните лекари то е в размерите на 10%.

Лекарите, работещи в малки градове и отдалечени региони получават повече от своите колеги. Така например лекарите в щати като Аляска, Южна Дакота и др. получават по-голямо възнаграждение. Недоволството от заплащане е най-изразено сред лекарите с тясна специалност.

При лекарите в първична помощ – семейни лекари изразяват най-голяма удовлетвореност от избора на професията на лекар. 70% от семейните лекари биха избрали отново да станат лекари, ако имаха тази възможност. Само 50% от най-добре платената специалност ортопедия биха направили същия избор.

Само 9% от всички лекари, участвали в анкетата са споделили, че доброто заплащане с основната им мотивация да работят тази професия. Неща като удовлетвореност от собствените си компетенции, правилната диагностика и лечение, и най-вече благодарността на пациентите са изтъкнати, като причини, които носят най-голямо удовлетворение.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email