Започва кампанията „Обединени в борбата срещу туберкулозата“

„Дни на Отворени врати” за безплатни прегледи по туберкулоза се организират в лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза в седмицата 21-25 март 2016 г.

Поводът е предстоящият Световен ден за борба с туберкулозата – 24 март 2016 г, информират от МЗ.

СЗО отправи призив към всички правителства и гражданското общество за развитие на диалога и сътрудничеството и за обединяване на усилията за полагане на край на епидемията от туберкулоза.

Ето защо и тазгодишният надслов на кампанията е „Обединени в борбата срещу туберкулозата“.

Дните на Отворени врати е ежегодна проява, доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги.

Данните сочат, че „Дните на Отворени врати” осигуряват добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция.

По време на проведените за периода 2009-2015 г. „Дни на Отворени врати” броят на анкетираните за туберкулоза лица е 78 286, като 876 лица бяха с туберкулоза и насочени за лечение, а 2 989 души бяха открити с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика, съобщават още от здравното министерство.

_____________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email