В МУ- Варна се планира изграждането на симулационен център за обучение на студенти

Ръководството на МУ- Варна планира да изгради свръхмодерен симулационен център, в който студентите ще се обучават върху роботи.

За място е избран парцел между Факултета по дентална фармация и Колежа по медицина, а строителството и оборудването ще струват около 40 млн. лв, информира Дарик.

Финансирането може да стане чрез европейски фондове и собствени средства, обясни избраният за втори пореден мандат ректор на висшето учебно заведение  проф. д-р Красимир Иванов.

Необходимостта от подобен център идва от увеличения повече от два пъти брой  студентите през последните няколко години. В момента те наброяват около 5000 души, 1200 от които са чужденци.

Проф. Иванов заяви следното:

Радваме се на авторитет в целия свят и затова имаме чуждестранни студенти от 43 държави, много от които са от страни в  ЕС като Великобритания и Германия. За първи път за едно място в български университет се борят по трима кандидати от чужбина.”

“Очаквахме след първите две години те да продължат обучението си в своите държави, но те остават. Някои от тях могат да останат и да работят в България, което обаче зависи от това как се развива здравеопазването в България”, доълни той.

Освен това, МУ- Варна възнамерява да изгради още спортен комплекс на брега на Варненското езеро до Института по хидро- и аеродинамика, както и конгресен център с хотелска част в курорта „Златни пясъци”.

Що се отнася до качеството на българското здравеопазване проф. Иванов смята, че то се е повишило. Според него има необходимост да бъдат закривани още болници:

Не може населението да намалява заедно с броя медицинските специалисти, а в същото време броят на лечебните заведения да се увеличава. Здравеопазването ни е в пъти по-добро от преди 10 години, но никой не го казва и хората остават в впечатлението, че положението е апокалипсис, а то не е така.”

Ръководството на УМБАЛ „Света Марина”, през която всеки ден минават 5000 души, има готов проект за изграждане на подземен и наземен паркинг с топла връзка с основната сграда.

Реализацията му би струвала около 30 млн. лв., а в осигуряване на средствата трябва да участват и общините в Североизточна България, чиито жители обслужва лечебното заведение, каза в заключение проф. Иванов.

_____________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email