Вече няма несъответствия между националната и областните здравни карти

Несъответствията между Националната здравна карта и областните здравни карти, изработени от областни комисии, са изчистени, каза пред БНР д-р Дарин Димитров, председател на постоянната комисия по здравеопазване на Националното сдружението на общините.

Всички общински болници са били успокоени от министър Москов с уверението, че картата може да се променя по всяко време и при обективни нужди ще се променят правилата за всяко лечебно заведение.

Д-р Димитров заяви: 

От всички 150 жалби по Националната здравна карта 70 вече са взети под внимание. В повечето от общинските болници нещата са изгладени и смятаме, че няма да има проблеми.”

Той обясни, че д-р Москов е уверил, че броят на леглата в отдалечените болници ще бъде запазен, самите заведения няма да бъдат закривани.

Освен това, МЗ е гарантирало, че няма да се закриват общински болници, а леглата са разпределени в зависимост от дейността на тези болници в предишните три години. Очаква се част от тях да се преобразуват в такива за долекуване, включително и в самите отделения.

До края на месеца Наредбата за отдалечените болници ще бъде готова от Сдружението и се очаква министерството да субсидира тези болници, които са в отдалечени области.

Очаква се през утрешния ден на редовното си заседание правителството да приеме Националната здравна карта, след което тя да бъде публикувана в Държавен вестник, с което ще стане задължителна и методиката, с която Здравната каса ще сключва договори с лечебните заведения.

_____________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email