IMS Health: Ръстът на фармацевтичния пазар в България през следващите четири години ще е около 7-8% годишно

До 2020 г. ще са нужни още около 500 млн. лева, за да се финансират новите медикаментозни терапии, които навлизат на българския фармацевтичен пазар.

Това показват резултатите от изследване на международната компания за мониторинг на фармацевтичния пазар IMS Health, представени от мениджъра ѝ за България Кунчо Трифонов по време на бизнес форум My Success in Pharmacy, организиран от сп. Enterprise, съобщава Investor.bg.

Трифонов цитира данни, според които през 2015 г. в страната стандартните консумирани дози нови лекарства за специализирано лечение, пуснати след 2010 г. на пазара, са 1,7 на сто, а до 2020 г. очакванията са този процент да нарасне до 2 на сто.

Въпросът е ще бъдат ли подготвени институциите да финансират разликата, коментира той.

Според мнението на експерта ако държавата прилага само административни мерки за редуциране на разходите, очевидно е, че този процент на нови медикаменти на пазара у нас няма да бъде достигнат.

Той предвижда, че ако финансиращите институции не адресират това разминаване в скоростта на развитие, ще има проблеми за пациентите.

Тенденцията за нарастване на продажбите на хранителни добавки ще продължи в следващите две години да поддържа ръст от над 10%, сочат още данните на компанията. Това е тенденция в цял свят заради желанието за здравословен начин на живот.

Като цяло ръстът на фармацевтичния пазар в България през следващите четири години ще е около 7-8% годишно, сочат още прогнозите. За глобалния пазар ръстът ще е 4-7%, прогнозира Трифонов.

Прогнозата на IMS Health е, че през 2020 г. в България 55% от разходите за лекарства ще бъдат за оригинални медикаменти, 30% – за генерични, и 15 за лекарства на свободния пазар.

Разходите за специализирани терапии в България също ще растат. Ако през 2015 г. разходите за този вид медикаменти са 201 долара на глава от населението, до четири години ще са поне 225 долара.

Кунчо Трифонов очаква увеличението да дойде от ръста на изписваната оригинална специализирана терапия. Именно към тези терапии се отнасят и биотехнологиите. 

Д-р Красимира Чемишанска, директор на Amgen в страната, отбеляза, че днес около 500 млн. пациенти в света се лекуват с биотехнологични лекарства като единствена алтернатива за подход към тяхното заболяване.

Около 300 са новите молекули, одобрени през последните десет години, а нови 900 са в различни фази на клинични проучвания. Това означава, че 4 от 5 нови медикамента ще бъдат от биотехнологично естество.

Инвестициите в клинични проучвания у нас възлизат на 150 млн. лева годишно, а заедно с лекарствените терапии общият инвестиционен принос на индустрията само в клинични тестове възлиза на 450 млн. лева, каза Зоя Паунова, директор на Astra Zeneca България.

 Добавените ползи от тези инвестиции са достъп на българските пациенти до иновации, участието на българските лекари в международни изследователски срещи, трансфер на знания и ноу- хау, посочи Паунова.

Astra Zeneca инвестира 5,6 млрд. долара годишно в научни изследвания и нови продукти. Иновационният прогрес расте. Ако досега я наричахме тиха революция, отсега нататък ще се говори все повече за нея, коментира още Зоя Паунова.

Инвестициите, които се правят в научна и развойна дейност, са впечатляващи и осигуряват преки инвестиции в българското здравеопазване. Освен клиничните проучвания, д-р Красимира Чемишанска посочи готовността на компаниите да инвестират в образование на медицинските специалисти във висшите учебни заведения.

Според националната стратегия за развитие на клиничните проучвания очакванията са инвестициите в тази област през следващите две години да се увеличат с 35 млн. лв. и да достигнат до 190 млн. лв. в края на 2018 г.

Юлиан Узунов от Top Management Advisor призова да се подкрепи генеричната индустрия, защото с рестриктивни административни мерки тя фалира и ще избяга от България.

Трябва са се намери баланс между индустрията и обществото, каза той и изтъкна, че има и сериозни аргументи за цените на лекарствата у нас – сред тях най-вече инвестициите в развойна дейност.

Факт е, че лекарствата са скъпи, но част от приходите се дават за благотворителност, фармацевтичната индустрия е голям работодател – с 4,44 млн. служители в световен мащаб, в България са 15 хил., посочи той.

Източник: Investor.bg

______________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email