Терапия със стволови клетки спира развитието на свързана с възрастта остеопороза при мишки

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Екип от учени от Торонто съобщиха, че инжектирането на донорски стволови клетки у мишки, засегнати от свързана с възрастта остеопороза, е довело до възстановяване на нормалната им костна плътност.

В рамките на експериментално изследване бе установено, че едно инжектиране на мезенхимни стволови клетки от здрави мишки у болни от оствеопороза индивиди, е довело до изненадваща регенерация на костната тъкан.

Известно е, че мезенхимните стволови клетки могат да се диференцират в клетки от специфична тъкан, включително костна, и същевременно  не е нужно да се търсят подходящи донори за реципиентите.

Авторите на изследването са на мнение, че мезенхимни стволови клетки ще могат да се използват за превенция на остеопороза.

За целите на експеримента учените взели мезенхимни стволови клетки от здрави мишки и ги инжектирали у животни с остеопороза. 6 месеца по-късно засегнатите от болестта кости се възстановили.

Освен изследването с мишки, в момента се извършват ранни тестове с хора. Тези експерименти могат до доведат до по-широкомащабни клинични опити през следващите 5 години, съобщават от БТА.

______________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email