Проект за наредба предвижда медицинските сестри да могат да работят самостоятелно

Всеки бакалавър по специалността Медицинска сестра вече ще има право да практикува сам без да е в екип с медик.

На медицинските сестри им се дава право също така да определят самостоятелно от какви здравни грижи има пациента и да планират детайли от лечението му, които са в тяхната компетентност, например кога да му бъде сменена превръзката, съобщава в. “Монитор”.

Това предвижда проект за изменение и допълнение на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалностите Медицинска сестра и Акушерка.

Проектът предвижда, че те ще могат да оказват незабавна помощ на пострадали при бедствия, катастрофи и аварии.

Сестрите сега нямат право да слагат инжекции, поставят и свалят катетри и системи за венозни вливания, както и всичко друго, за което за учили, ако не са в екип в лекар.

Това право им бе отнето преди близо двадесет години, когато бяха разформировани сестринските патронажи, поликлиниките, а участъковите лекари станаха джипита.

Предвиждаме и възстановяването на сестринските патронажи за самотно живеещи възрастни хора, изписани след операция или тежко заболяване, малки деца“, каза пред изданието заместник – здравният министър д-р Бойко Пенков.

Тази опция засега не е залегнала в проекта на наредбата, тъй като от следващата седмица МЗ започва обсъждането й с Националното сдружение на общините, каза още той. Идеята е общините за поемат издръжката на тези структури така, както беше в миналото.

“Една патронажна сестра може да свърши изключително много и добра работа. Например, тя може да проследи по-добре дали психично болния си пие лекарствата от неговите близките и дали състоянието му не започва да се обостря и е време да отиде на лекар”, коментира д-р Пенков.

Като положителен пример той посочи пилотния проект на БЧК във Врачанска област, където действа експериментално сестрински патронаж в няколко общини, а медсестрите разполагат с медицински пунктове, в които има и лекари.

Основно обаче, те се грижат по домовете за самотно живеещи възрастни хора. Като повече от положително оцени възстановяването на сестринските патронажи Милка Василева – председател на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи.

Така медицинските сестри ще разтоварят много лекарите и ще са от ще по-голяма помощ на здравната ни система, каза тя и припомни, че към момента те са 26 000. Проектонаредбата предвижда още фелдшерите вече да се наричат лекарски асистенти.

Промяната няма да измени нищо в дейността им, но се налага, тъй като професията Фелдшер в Европейския съюз е непозната и те не могат да работят там.

______________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email