Мускулно-скелетните заболявания са на трето място сред причините за отсъствие от работното място

В рамките на 19 и 20 март в Боровец се състоя събитието Академия за здравна журналистика с основна тема “Социална значимост и бъдеще в лечението на ревматичните заболявания”.

По време на срещата, Роза Челгайска, представител на Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит наблегна на трудностите, които посрещат всеки ден страдащите от мускулно-скелетни заболявания.

Постоянният дискомфорт и намалените възможности за придвижване водят до инвалидизация и намаляване на трудоспособността на болните, което ги обрича на изолация. 

Ревматологът д-р Наталия Маринова допълни, че трайната загуба на работоспособност има освен социални, но и сериозни икономически последици, тъй като  50% от пациентите се инвалидизират в първите 10 години от началото на заболяването. 

Тя поясни, че поне половината от всички отсъствия от работа с продължителност над три дни и 60% от трайната нетрудоспособност се дължат на мускулно- скелетни заболявания. Икономическите загуби от тези отсъствия възлизат приблизително на 27 млн. лева годишно.

Допълнително предизвикателство е достъпът до диагностика и лечение на болните от ревматолигични заболявания. Причини за това са недостигът ревматолози в страната, затрудняващите изисквания от страна на НЗОК относно медикаментозноте лечение, както и липсата на условия за провеждане на физиотерапия. 

______________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email