Идеята за средно претеглена цена няма да влезе в служебния рамков договор

Част от предвидените от министър Петър Москов промени във финансирането на лечението ще се отложат, се разбира от проекта за служебен рамков договор и от решението на КС да обяви за противоконституционен текста, с който се разделят пакетите на здравната каса на основен и допълнителен.

Според рамковия договор, който ще влезе в сила след 1 април, промени в начина на финансиране няма, почти няма промени и по цените, които НЗОК плаща, пише в. “Сега”.

Идеята на д-р Москов обаче беше от тази година да се въведе т.нар. средно претеглена цена. Тя трябваше да се изчислява индивидуално за всяко лечебно заведение и да зависи от приема й през предни години, освен това министърът искаше за всеки пациент да се плаща една и съща цена, а не както сега – различни според клиничната пътека, по която е приет всеки.

Така се предвиждаше болниците, приемащи тежки и скъпи случаи, а също поддържащи непечеливши структури, да получават и по-голяма сума. Според правилата за работа за 2016 г. в служебния рамков договор обаче подобно нещо липсва, съобщава изданието.

Клиничните пътеки се запазват в сегашния си вид и 80% от тях са със същите цени и обеми като през 2015 г., а на болниците ще се плаща както досега – за преминал пациент по цената на пътеката, по която е приет, съобщиха от НЗОК.

След известно време ще има промяна само с т.нар. амбулаторни процедури – дейности в болниците, които изискват прием за под 48 часа и които досега се плащаха по-скъпо и се отчитаха като клинични пътеки.

В рамковия договор няма и разделяне на основен и допълнителен пакет, той предвижда единствено основен пакет. За да има два пакета, парламентът трябва да гласува отново поправката, отменена от КС заради липсата на критерии как се определя кое лечение е приоритетно и за кое може да се чака.

Все още не е ясно дали тепърва ще се прави промяна в рамковия договор, или двата пакета ще се отложат, например за 2017 г.

______________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email