Д-р Г. Савков: Когато пациенти и лекари са едни срещу други, и двете страни са губещи

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Агресията срещу лекари е вследствие на промененото отношение на хората към медиците, заяви пред “Фокус” д-р Георги Савков, директор на МБАЛ „Св. Николай Чудотворец” – Лом.

Д-р Савков отбеляза, че специфични и изявени случаи на агресия спрямо медици в МБАЛ- Лом няма, но самото отношение на пациента към лекаря не е същото.

Обществото се промени, времената се промениха. Всички са под напрежение, нервни. В условията на демокрация на пациентите им се вмени усещането за безнаказаност”, коментира д-р Савков.

Той обясни, че няма случаи на побой над персонала е лечебното заведение, но уважението към лекаря липсва:

„Самият аз съвсем скоро се сблъсках с такова грубо и агресивно поведение от страна на близък на пациент. Нахвърли се срещу нас без право и основание, тъй като ние си бяхме свършили работата и бяхме направили всичко възможно.”

По думите му, нещата трябва да се променят и това ще стане, когато обществото, разбере че има все пак някакви морални норми, които не бива да се прекрачват.

„Пациентите трябва да разберат, че и те имат задължения, не само ние като изпълнители на медицинска дейност. Този манталитет и чувството за безнаказаност се наслагват във времето и нещата се усложняват.”, каза той.

“За да се промени ситуацията трябва всяка една страна да е наясно, че има права и задължения и да вървим заедно напред. Когато пациенти и лекари са едни срещу други, и двете страни са губещи”, категоричен е д-р Савков. 

______________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email