Проф. Кантарджиев: Мигрантите не представляват здравна заплаха за страната

Пълните бежански лагери са изпитание за здравната система на всяка страна, но България има готовност да се справи с подобно предизвикателство, заяви пред „Фокус“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Според него мигрантите, които се намират у нас и в региона, не са сериозна здравна заплаха за страната ни и уточни и какви точно са мерките, взети от държавата, за да предотврати опасна ситуация. 

„Конкретните мерки са изпращането на квалифициран персонал, за да се открият ранните прояви на някои епидемиологични заболявания, освен това трябва да се поддържа постоянно една лабораторна база, за да можем да поставим диагноза, защото конкретните мерки, които трябва да се вземат, се базират на това, какво е заболяването. Правим каквото можем, но трябва да се прави още повече.”

„Мога да кажа, че Министерският съвет разбира важността на проблем и отпуска средства, но просто чиновниците на по-ниско ниво правят всичко възможно това отпускане да се забави“, коментира проф. Кантарджиев.

Той бе категоричен, че въпреки някои административни пречки, у нас се работи за недопускането на заразни болести както сред мигрантите, така и сред българите.

Освен това той напомни, че единствената по-критична ситуация, свързана със здравето на бежанците, е била преди две години, когато в Сирия имаше епидемия от детски паралич:

„Тогава децата на мигрантите у нас бяха изследвани своевременно”, уточни проф. Кантарджиев. 

______________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email