От първи април здравноосигурените ще имат достъп до допълнителни медицински изследвания

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

От първи април здравноосигурените пациенти ще имат достъп до допълнителни медицински изследвания, заяви пред БНТ директорът на дирекция “Извънболнична помощ” в НЗОК д-р Галя Йорданова.

Д-р Йорданова допълни, че с новия рамков договор всички здравноосигурени лица ще могат да се възползват от още сърдечно-съдови изследвания, както и за холестерол и диабет.

Проектът за служебен рамков договор в здравеопазването за тази година допълва миналогодишния рамков договор и парите за новите дейности ще стигнат, каза още тя.

Припомняме, че НЗОК внесе за обществено обсъждане проект за служебен рамков договор за медицинските дейности за тази година. В проекта е записано, че годишният размер на средствата за здравноосигурителни плащания за медицински дейности е на обща стойност 1,795 млрд. лв.

Предвидено е освен заложените средства за направления, медицински дейности и профилактика след 1 април при необходимост да бъдат отпуснати допълнително в първичната и в специализираната извънболнична помощ, както и за направления. 

„Този проект на решение допълва НРД от 2015 г. и в него са включени онези нови моменти, както по отношение на правата на пациентите, също така и средствата, необходими за получаването на медицинска помощ“, обясни д-р Йорданова.

По думите й средствата в бюджета на НЗОК са разчетени така, че да покрият и новите моменти, които са предвидени.

______________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email