Д-р Шарков: Пръстовият идентификатор ще се въведе най-рано през август, и то само като вход за болниците

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Пръстовият идентификатор ще се въведе най-рано през август, и то само като вход за болниците, съобщи зам. здравният министър Ваньо Шарков. Чак от Нова година ще се въведе новата идентификация и в аптеките, пише в. “Сега”.

Според другия зам.-министър д-р Бойко Пенков отпечатък ще е нужен за посещение при специалист в извънболничната помощ и за лаборатория чак от 1 април 2017 година. Вероятно от тогава ще се иска пръстова идентификация и от общопрактикувашите лекари, но това още не е напълно сигурно. Има вероятност промяната въобще да не стигне до тях.

Първоначално при публикуването на проекта за служебен рамков договор, с който се регламентира въвеждането на пръстовата идентификация, не беше ясно, че нововъведението ще се отлага толкова във времето.

Д-р Пенков мотивира отлагането на идентификацията за аптеките с това, че системата трябва да се тества и да не се създава напрежение.

Идеята е от август, когато би трябвало да е готов софтуерът, до зимата служителите на РЗОК да обиколят колкото се може повече отдалечени места, за да снемат първоначална регистрация на пациентите.

Самата тя отнема 2-3 минути, като се поставя пръст върху четец, който генерира уникален код. Целта е да не стават опашки в аптеките.

От НЗОК изрично обясниха, че кодът може да се генерира и при първи досег със системата, т.е. ако пациент отиде в аптека или болница, там той директно ще получи кода си и не е необходимо специално да ходи до районната каса или до личния си лекар например, за да получи регистрация.

Д-р Пенков потвърди, че няма да има възможност за отказ от пръстова идентификация, защото със снемането на частичен отпечатък, който се превръща в код, не се нарушават лични данни.

Изключения все пак ще има за хора, които не са в състояние да си вземат лекарства от аптеката например. Те ще получават специални карти, на които също ще има код и където ще бъдат вписани и данни на лицата, които те са упълномощили.

______________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email