ВАС отмени част от медицинския стандарт по АГ

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени текст от медицинския стандарт по акушерство и гинекология, според който родените преди 26-та гестационна седмица или под 800 грама бебета се водят “аборт”, предаде БТА.

Със залагането наизискванто бяха завишени критериите за жизнеспособност на плода, които служат за граница между раждане на жизнеспособен плод и аборт. Ако плодът, макар и жив, не покрива едно от тези условия, то тогава се поставя изискването да преживее поне три денонощия, за да се счита за жизнеспособен.

Преди критериите поставяха условието плодът да тежи поне 600 грама и гестационна възраст от поне 22 гестационни седмици.

Текстът беше обжалван от фондацията “Макове за Мери”, известна с дългогодишната си битка за правата на родителите с мъртвородени бебета.

Съдът посочва се, че “ липсва необходимата конкретика, какво е наложило завишаването на стандартите за “потенциална жизнеспособност“ на плода в сравнение с отменената наредба“.

В съдебното решение се казва следното:

Изменението в тези норми чрез завишаването им – тегло от 600 на 800 грама и възраст от 22 г.с. на 26 г.с. не следва да бъде предприемано без съответното мотивиране“.

Министерството на здравеопазването може да обжалва решението на съда в двуседмичен срок.

______________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email