НЗОК обяви за обществено обсъждане служебния рамков договор

От 1 юни достъпът до медицинска помощ ще става само чрез пръстов идентификатор, съобщиха от НЗОК. Въвеждането му е предвидено в служебния рамков договор, обявен от Касата за обществено обсъждане.

Новите правила за лечение, изключвайки това за идентификатора, ще влязат в сила от 1 април като решение на надзорния съвет на касата, пише в. “24 часа”.

До него се стигна, след като Българският лекарски съюз отказа да подпише НРД 2016. БЛС е против въвеждането на пръстовия идентификатор чрез рамковия договор и отказа да го подпише, докато не са приети всички важни нормативни промени в здравеопазването.

Припомняме, че пръстовият идентификатор се изработва от консорциума “Стемо Гама консулт”, който спечели обществената поръчка на НЗОК за 477 000 лв. Предложената цена за всеки четец е около 290 лв. Устройствата ще се купуват от болници, ДКЦ, лични лекари, специалисти и аптеки.

От юни системата трябва да стартира, първоначално без аптеките.

Чрез пръстовата идентификация трябва да се намали отчитането на неизвършени дейности, пише в мотивите на НЗОК. Пациентът ще удостоверява, че физически присъства в лечебното заведение и е използвал отчетените услуги.

В служебния рамков договор остават повечето постигнати от НЗОК и Лекарския съюз промени без увеличението за семейните лекари. Бюджетът за първична извънболнична помощ остава 180 млн. лв. Записан е обаче увеличеният брой направления – 640 хил. допълнително.

Основната цел е да се осигури на здравно осигурените достъпна, качествена и своевременна медицинска помощ от пакета медицинска помощ, гарантиран от бюджета на НЗОК. Цел на посочения акт е да осигури равнопоставеност на лечебните заведения, отговарящи на условията за сключване на договори с НЗОК”, пише в мотивите към документа.

В тях липсва формулировката за двата пакета медицински дейности, които трябваше да влязат в сила от 1 април, защото текстът се пренаписва от здравното министерство.

Новите правила за работа на лекарите с НЗОК са събрани в 14 приложения. Клиничните пътеки са 265 спрямо 310 сега. Въвеждат се 38 амбулаторни процедури с цена 60% от цената на пътеката.

______________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email