Доц.Димитър Калайков: МЗ трябва да възстановява парите от такса “придружител”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

От Българската педиатрична асоциация заявиха, че не са против идеята майките да не плащат такса при престоя си в болница заради своите деца, но това е в ущърб на лекарите. Причината е, че с новата мярка Министерството на здравеопазването няма да възстанови тези средства на болниците, още повече, че от години държавата не заплащала и потребителската такса за деца, информира БНР. 

Доц. Димитър Калайков, главен секретар на Българската педиатрична асоциация заяви пред медията:

Крайно отрицателно е по две причини. По принцип, това е правилно, че майките не трябва да плащат. Ние сме съгласни! Не сме съгласни с това тези пари, които се плащат за такса “придружител”, които на повечето места са по 10 лева, трябва да се възстановяват по някакъв начин от бюджета на Министерството на здравеопазването, но това не става!”

Детското здравеопазване като цяло е крайно неглижирано, допълни доц. Калайков и посочи, че управляващите трябва да стимулират работещите в педиатрията, защото този, макар и малък приход е необходим на отделенията.

Според Пенка Георгиева от Пациентски организации “Заедно с теб” мярката за законовото отпадане на таксата е правилна стъпка:

Особено за най-малките дечица, както знаете, в Наредбата за достъп, задържително отпада тази такса до 7 години. Това е за дечицата, които са най-уязвими, имат най-големи проблеми с оставането сами, с нуждата от психологическата подкрепа на майката”.

Медици от държавни болници споделиха, че не биха коментирали темата, защото директорите са премахнали тзаплащането още от преди години.

Друга новост в регламента е , че по свое желание пациентите ще могат да заплащат за допълнителен помощен персонал, за меню за хранене по избор, за избор на лекар или екип от медицински специалисти.

______________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email