Борислав Борисов: Медиците и фармацевтите би трябвало да определят терапията на пациентите си съгласувано

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit
Лекарите и фармацевтите би трябвало да определят терапията на пациентите си в партньорство, обясни пред БНР лекарственият експерт Борислав Борисов.
МЗ предложи след 1 април лекарите задължително да изписват лекарства съгласно наименованието на активното вещество в тях, а не спрямо търговското им име.
От своя страна лекаритесе възпротивиха, а фарцевтите подкрепиха предложението и дори поискаха разширяването му – да се отнася не само за напълно заплащаните от НЗОК лекарства, но и за частично плащаните медикаменти.

Борисов обясни, че оригиналното лекарство е защитено от патент и е такова, защото зад него има т.нар. “пълно досие” – производителят е провел цялата развойна дейност и медицински изследвания. 

Генериците на всеки медикамент задължително трябва да отговарят на много тесни показатели за биоеквивалентност.

Има същото активно вещество, същите индикации, същия начин на приложение. Тогава, за да се не повтаря този дълъг, скъп цикъл, е прието, в най-честите случаи, да се направи едно проучване, така нареченото биоеквивалентност, при което, ние изследваме върху най-често здрави доброволци, не винаги, дали това лекарство се резорбира по същия начин в организма, както оригиналното.Тъй като човек взима едновременно и оригиналното, взима и генеричното. Изследва се неговия път и основно резобцията и, ако те попаднат в строго определени норми, се счита, че ефектът им ще бъде идентичен.,обясни експертът.

______________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email